Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft ruši rekorde zahvaljujući umjetnoj inteligenciji Istaknuto

Microsoft ruši rekorde zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Dionice Microsofta dosegle su novu rekordnu vrijednost - na krilima vala optimizma vezanog uz umjetnu inteligenciju vrijednost te tvrtke dosegnula je 2,59 bilijuna američkih dolara.

Microsoft je trenutno predvodnik u usvajanju tehnologija umjetne inteligencije u softverskoj industriji zahvaljujući velikom ulaganju u OpenAI, startupom sa sjedištem u San Franciscu u Sjedinjenim Državama, u kojem je razvijen popularni robot za razgovor ChatGPT.

Nakon inicijalnih milijardu USD krajem siječnja ove godine najavili su više milijardi USD vrijedno ulaganje u taj startup.

Ima još prostora za rast

Vrijednost Microsoftove dionice porasla je više od 45 posto u zadnjih godinu dana. Još nije dosegla rekord s kraja studenog prošle godine, ali mu se prilično približila.

Prošlog mjeseca Microsoft je započeo s uvođenjem mnoštva nadogradnji umjetne inteligencije, uključujući ChatGPT, u svoje servise u računalnom oblaku Azure, kao i u svoju internetsku tražilicu Bing, nastojeći osporiti dominaciju Googlea u tom tržišnom segmentu.

Također su krenuli u razvoj vlastitih procesora za umjetnu inteligenciju, pod kodnim nazivom Athena.

Appleove dionice također su oborile rekord, kao i one proizvođača grafičkih čipova Nvidije.

Apple je također nedavno predstavio izdanje aplikacije ChatGPT za operativni sustav iOS, ali i ograničili korištenje ChatGPT-ja i drugih vanjskih alata umjetne inteligencije za svoje zaposlenike zbog toga što razvijaju sličnu tehnologiju.

Analitičari banke JPMorgan i drugi, piše Reuters, procjenjuju kako bi vrijednost Microsoftove dionice mogla nastaviti rasti, potaknuta ponajprije povećanom potražnjom za proizvodima te tvrtke uslijed implementacije umjetne inteligencije.

S druge strane, američki je sud odobrio zahtjev regulatorne agencije Federal Trade Commission (FTC) za privremenu blokadu preuzimanja diva u areni računalnih igara, Activision Blizzarda, za 61 milijardu USD.

Ta će mjera biti na snazi dok sud ne razmotri FTC-ovu žalbu.

Dvodnevno ročište trebalo bi biti održano 22. lipnja u San Franciscu. Microsoft i Activision trebaju se očitovati do 16. lipnja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next