Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sudac u SAD-u privremeno blokirao Microsoftove kupnje Activisiona u vrijednosti od 69 milijardi dolara Istaknuto

Sudac u SAD-u privremeno blokirao Microsoftove kupnje Activisiona u vrijednosti od 69 milijardi dolara

Sudac je odobrio zahtjev američkih regulatora za privremenu blokadu preuzimanja Activision Blizzarda od strane Microsofta u vrijednosti od 69 milijardi dolara (64 milijarde eura).

Sud navodi da je privremena zabrana „potrebna kako bi se održao status quo dok se pritužba razmatra“.

Savezna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država (FTC) tvrdi da bi sporazum mogao „značajno smanjiti konkurenciju“ u sektoru.

Dvodnevno ročište trebalo bi se održati od 22. lipnja u San Franciscu.

Sporazum o kupovini izdavača igre Call of Duty bio bi najveći u povijesti industrije videoigara.

FTC je izjavio da bi, bez sudskog naloga, sporazum mogao biti zaključen već do kraja ovog tjedna, unatoč tome što je Velika Britanija blokirala preuzimanje u travnju.

Microsoftu i Activisionu sada je dato vrijeme do 16. lipnja da podnesu pravne argumente kako bi se suprotstavili privremenoj mjeri, a FTC, koji provodi zakone o konkurenciji u SAD-u, morat će odgovoriti do 20. lipnja.

FTC je argumentirao da bi sporazum omogućio ekskluzivni pristup igrama Activisiona na Xboxu, čime bi Nintendo konzole i Sony PlayStation bili isključeni.

Microsoft je rekao da bi sporazum koristio igračima i gaming tvrtkama te je ponudio potpisivanje pravno obvezujućeg sporazuma s FTC-om kojim bi se osiguralo da se igre iz serijala Call of Duty dostavljaju konkurentima, uključujući Sony, tijekom deset godina.

Ova odluka dolazi nakon što je Velika Britanija blokirala sporazum zbog zabrinutosti da bi mogao oštetiti konkurenciju, dok ga je Europska unija odobrila.

Predloženo preuzimanje Activisiona od strane Microsofta podijelilo je regulatorna tijela diljem svijeta, a kako bi sporazum bio usvojen, potrebna su odobrenja regulatornih tijela u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji i SAD-u.

Europska komisija je odobrila preuzimanje, navodeći da Microsoftova ponuda desetogodišnjih besplatnih licencnih ugovora - koji obećavaju europskim potrošačima i uslugama strujanja igara putem clouda pristup PC i konzolnim igrama Activisiona - znači da će na tržištu biti fer konkurencija.

Međutim, Britanska Agencija za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) blokirala je sporazum u travnju, izražavajući zabrinutost da bi preuzimanje rezultiralo smanjenom inovacijom i manje mogućnosti izbora za igrače.

Microsoft i Activision kritizirali su odluku CMA-e i najavili žalbu.

Predsjednik Microsofta, Brad Smith, rekao je da je to najmračniji dan tvrtke u četiri desetljeća njenog poslovanja u Velikoj Britaniji.

U odgovoru na objavu FTC-a u ponedjeljak, gospodin Smith je rekao da Microsoft pozdravlja „priliku da iznesemo svoj slučaj pred saveznim sudom“ u pokušaju da uvjeri američke regulatorne organe da dozvole zaključenje sporazuma.

„Vjerujemo da će ubrzavanje pravnog procesa u SAD-u na kraju donijeti više izbora i konkurencije na tržištu“, dodao je.

Kupovina Activisiona, koji također proizvodi Candy Crush, smatra se važnom za Microsoft, koji pokušava sustići svog glavnog konkurenta Sonyja.

Međutim, ovaj pokušaj investiranja od strane Microsofta može se smatrati potezom za budućnost videoigara, budući da se Microsoft dosta oslanja na svoju uslugu Xbox Game Pass, koja je opisana kao „Netflix za igre“.

Microsoft vjeruje da budućnost leži u tome da igrači imaju pretplate na knjižnice i streamaju igre putem „oblaka“, umjesto da jednokratno kupuju igre - što je trenutno glavni način pristupa igrama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next