Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Clutch - zašto hrvatske tvrtke žele koristiti ovu platformu? Istaknuto

Clutch - zašto hrvatske tvrtke žele koristiti ovu platformu?

Više domaćih tvrtki zadnjih je godina otvorilo svoje korisničke profile na platformi Clutch. Malo smo pronjuškali o čemu se radi. Evo što smo doznali.

Što je zapravo Clutch?

Clutch
je poslovna platforma koja prikuplja povratne informacije i recenzije od klijenata tvrtki izlistanih na njihovoj web stranici kako bi te tvrtke ocijenila, rangirala i omogućila usporedbu s drugim sličnim kompanijama. Koriste ju tvrtke u potrazi za poslovnim partnerima i radnici u potrazi za poslom.

Osnovan 2013. godine, Clutch je bio financiran vlastitim prihodima i drugim izvorima sve do 2020. godine, kad je privukao 18 milijuna američkih dolara investicije u vidu serije A. Investitor je bila tvrtka Susquehanna Growth Equity.

Sa sjedištem u Washingtonu (Sjedinjene Države) trenutno - prema vlastitim podacima - pokriva više od 150 tisuća tvrtki s područja IT-ja, marketinga i poslovnih usluga te bilježi više od pola milijuna korisnika.

U Clutchu svake godine sastavljaju popise sto najbrže rastućih tvrtki na svijetu (temeljem apsolutne stope rasta prihoda gledano godinu na godinu) i sto tvrtki s održivim rastom (temeljem apsolutne stope rasta tijekom prethodnih nekoliko godina).

Pri ocjenjivanju koriste vlastiti algoritam koji se oslanja na četiri mjerila:

1) Broj, kvalitetu i recentnost recenzija

2) Radno iskustvo (kombinacija vrste i kvalitete klijenata partnera s konkretnim tržišnim iskustvom)

3) Prisutnost na tržištu i nagrade (uključuje reputaciju, prisutnost na društvenim mrežama i druge elemente)

4) Ponuđene usluge.

Na tim se popisima našao i niz domaćih tvrtki. Prijava na platformu Clutch je besplatna ako želite postaviti profil tvrtke i reference vaših klijenata (koje su podložne provjeri), podijeliti s drugima na kojoj ste poziciji na rang listi, postaviti sadržaje te koristiti promociju na povezanim web odredištima kao što su Manifest i Visual Objects.

Korisno novim tvrtkama

Procedura prijave je jednostavna. "Bilo je potrebno ispuniti dokument koji je dostavio Clutch s financijskim podacima od prethodnih godina te ovjeriti ih kod knjigovodstvenog servisa", rekao je za IT Biz Crunch Nikola Perić, suosnivač i softverski arhitekt u splitskoj tvrtci lilcodelab koja je ove godine zauzela 98. mjesto među sto najbrže rastućih tvrtki.

Nikola Perić 1

Za lilcodelab, osnovan 2017. godine, rangiranje na Clutchu korisno je radi povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti. "Svaka prilika za pozitivni PR za tvrtku poput naše je korisna. Pogotovo u današnje vrijeme kada je ogromna konkurencija među IT tvrtkama i velika borba za kvalitetnom radnom snagom", dodao je Perić.

"Voljeli bismo da se više za nas čuje i dozna s kime sve radimo. Vjerujemo kako ćemo kroz naredne godine ostvariti još veći rast i pridonijeti dodatnom rastu IT sektora u Hrvatskoj te privući tvrtke iz Austrije, Njemačke i Švicarske", istaknuo je Perić.

Pomoć u potrazi za zaposlenicima

Među tvrtkama koje su otvorile profil kako bi mogle biti recenzirane je i hrvatska IT kompanija Serengeti, koja je na 74. poziciji ljestvice prema održivom rastu.

Goran Kalanj Serengeti

"Vidimo Clutch kao pozitivnu platformu, no ono što nas posebno veseli su pozitivne recenzije naših klijenata. To je potvrda da svoj posao radimo izvrsno i kvalitetno, a to nam je najbitnije", rekao je Goran Kalanj, glavni izvršni direktor Serengetija.

U zagrebačkoj tvrtci Ingemark (32. na top listi najbrže rastućih u zadnjih godinu dana) naveli su dva razloga zašto im je Clutch zanimljiv.

"Prvo, u prošle smo dvije godine u naše poslovanje uveli promjene koje su uzrokovale snažan rast pa smo se htjeli usporediti sa sličnim kompanijama u svijetu kako bismo dobili bolju sliku našeg napretka i dali mu globalan kontekst.

Drugo, prijavu smo vidjeli i kao priliku da dobijemo dodatnu vidljivost, prvenstveno u očima potencijalnih zaposlenika. Radi sve većeg nedostatka kvalitetnog kadra na tržištu takva vidljivost postaje sve važnija", naveo je Viktor Matić, direktor Ingemarka.

Viktor Matić Ingemark

Njegova iskustva s prijavom bila su slična Perićevim. Trebalo je popuniti kraći obrazac, u kojem su najvažnija stavka bili prihodi u protekle četiri godine, što je potom trebao ovjeriti nezavisni računovodstveni servis.

"Uvrštavanje je prvenstveno nama potvrda da idemo u dobrom smjeru, no svakako će nam dati i dodatan kredibilitet u očima potencijalnih klijenata, a nadamo se i u očima potencijalnih zaposlenika", zaključio je Matić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next