Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft bi se riješio ekskluziva za igraće konzole, ali - ne može Istaknuto

Microsoft bi se riješio ekskluziva za igraće konzole, ali - ne može

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rado bi se riješio ekskluzivnih igara za igraće konzole, ali tvrdi kako to ne može učiniti zbog - Sonyja.

To smo imali prilike doznati zahvaljujući Nadellinom svjedočenju pred amedričkim regulatornim tijelom Federal Trade Commission u sklopu procesa protiv diva iz Redmonda zbog najavljenog preuzimanja Activision Blizzarda za 61 milijardu američkih dolara.

Bilo je također govora o Microsoftovoj strategiji igara u računalnom oblaku, internim ciljevima igara, metama mogućeg preuzimanja i još puno toga.

Xbox ekskluzive ne smetaju konkurenciji

Kada se raspravljalo o ideji fokusiranja Microsofta na softver na što je moguće više platformi, Nadella je upitan o ekskluzivnim proizvodima za Xbox. Evo što je odgovorio:

"Da je po mome, volio bih se riješiti cijele ekskluzive na konzolama, ali to nije na meni da definiram, ne kao igrač s niskim udjelom na tržištu konzola. Dominantni igrač [Sony] definirao je tržišnu konkurenciju korištenjem ekskluziva, tako da je to svijet u kojem živimo. Ne volim taj svijet."

Nadellin komentar dolazi dan nakon što je otkriveno da je Sonyjev šef PlayStationa Jim Ryan priznao kako ekskluzive za igraću konzolu Xbox poput Starfielda nisu bile usmjerene protiv konkurencije.

Ryan je također ustvrdio kako izdavači misle da je Xbox Game Pass "destruktivan za vrijednost" i da je bilo važno da Sony uloži ogromna sredstva u razvoj i objavljivanje ekskluziva kako bi dobio prednost u odnosu na Microsoftov Xbox Game Pass. Uz to, priznao je kako Microsoftu nije u najboljem interesu da Activisionove igre budu dostupne na svim platformama.

Nadella je naznačio kako bi stvarno volio voditi posao s Xboxom, ali je potpuno svjestan da ekskluzive potiču usvajanje konzola i utječu na broj pretplata.

S obzirom na to koliko je AAA sadržaj sada važan za konzole i budućnost usluga pretplate i igranja u oblaku, bit će to bitka između Sonya, Microsofta i drugih za budućnost ekskluzivnog sadržaja - kao što pokazuje Microsoftova predložena akvizicija Activision Blizzarda, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next