Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Xbox je planirao preuzeti Segu, Niantic i niz drugih tvrtki Istaknuto

Xbox je planirao preuzeti Segu, Niantic i niz drugih tvrtki

Microsoft od 2021. godine razmatra preuzimanje niza studija za razvoj računalnih igara, među kojima su bila i neka poznata imena.

Tijekom bitke kojom američka regulatorna agencija pokušava spriječiti Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda za 61 milijardu američkih dolara pojavilo se više dokumenata sa zanimljivim pojedinostima o Microsoftovim planovima.

Tako se, recimo, pokazalo kako su mete mogućih akvizicija bili Sega, Bungie IO i druge tvrtke.

Interni Xboxov dokument podnesen kao dokaz tijekom parnice koja je u tijeku pokazuje strategiju akvizicije te tvrtke od svibnja 2021.

Osam kandidata u užem izboru

Dokument počinje preporukom višestrukih akvizicija kako bi se popunile percipirane praznine u sadržaju u mobilnom razvoju, kao i "franšize s jakim zajednicama i dubokim angažmanom" i " povremene, društvene i međugeneracijske franšize."

Prezentacija sugerira kako su u Xboxu prvo sastavili popis od 100 razvojnih studija na temelju više kriterija, što su potom suzili na osam konačnih kandidata:

• Thunderful
• Supergiant Games
• Niantic
• Playrix
• Zynga
• Bungie
• IO Interactive
• Scopely

U užem izboru su se također našli i Behavior Interactive, Housemarque (kojeg je Sony kupio 2021. godine), Remedy Entertainment, Larian Studios, Rebellion Developments i Paradox Interactive.

Ali, čini se kako je Sega bila posebno zanimljiva ekipi u Xboxu.

Prema e-poruci koja je na sličan način uvrštena u dokaze, čelnik Xboxa Phil Spencer posebno se sastao s Microsoftovom financijskom direktoricom Amy Hood i glavnog izvršnog direktora Satye Nadelle kako bi zatražio odobrenje za pristup Segi i preuzimanje njezinih studija za igranje (ali ne i njene ostale poslovne jedinice).

"Vjerujemo da je Sega izgradila dobro izbalansiran portfelj igara u svim segmentima s globalnom zemljopisnom privlačnošću i da će nam pomoći da ubrzamo Xbox Game Pass na konzoli i izvan nje", naveo je Spencer u poruci. Microsoftov generalni direktor David Hampton dao je tom planu zeleno svjetlo.

E-poruka je poslana u studenom 2020. godine. Nije jasno zašto, kada, pa niti je li Spencerov plan za preuzimanje Sege uopće propao ili je još aktualan.

Iz profila koji je Xbox sastavio u studiju možemo zaključiti da je ulaganje u tvrtku iz Nexona vidio kao element koji će komplicirati stvari, a problematičnim su smatrane i druge Segine poslovne vertikale.  Međutim, sadržaji za PC-je (Total War i Footbal Manager), kao i Relic Entertainment, Yakuza, Endless Dungeon te, naravno, Sonic, bili su Xboxu prilično privlačni.

Prezentacija uključuje potpuni pregled 17 tvrtki (moguće 18) koje je Xbox ozbiljno razmatrao, uključujući raspravu o njihovim nadolazećim igrama, uključenim rizicima i drugim činjenicama.

Neke zanimljive sitnice iz ovog odjeljka uključuju spominjanje Bungiejevog tajanstvenog intelektualnog vlsništva nazvanog "Matter" i naizgled potvrde da je IO-va nova fantasy pucačina zapravo projekt "Dragon" o kojem se priča da je u razvoju za Xbox i PC, piše IGN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next