Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft razvija vlastite procesore za umjetnu inteligenciju Istaknuto

Microsoft razvija vlastite procesore za umjetnu inteligenciju

Microsoft razvija vlastiti čip za umjetnu inteligenciju pod kodnim nazivom Athena, koji će pokretati tehnologiju koja stoji iza robota za razgovor kao što je ChatGPT.

Na razvoju specijaliziranog procesora u Microsoftu rade od 2019. godine. Testira ga mala skupina zaposlenika te tvrtke i OpenAI-ja, startupa u kojem je razvijen ChatGPT.

Ti će čipovi biti korišteni za obuku velikih jezičnih modela i podršku za donošenje zaključaka. Oba elementa su potrebna za funkcioniranje generativne umjetne inteligencije kakvu se koristi u ChatGPT-ju za obradu ogromnih količina podataka, prepoznavanje obrazaca i stvaranje novih načina oponašanja ljudskog razgovora.

Microsoft je bio jedan od ranih investitora u OpenAI.

Nadaju se uštedi

U Microsoftu se nadaju kako će čip raditi bolje od onih koje trenutno kupuje od drugih dobavljača, čime bi uštedjeli vrijeme i novac na projektima koji ni ovako nisu jeftini, ali i smanjili ovisnost o tvrtkama koje trenutno proizvode takve procesore.

Druge velike tehnološke tvrtke, uključujući Amazon i Google, također proizvode vlastite čipove za umjetnu inteligenciju. Tim tržištem trenutno dominira proizvođač čipova Nvidia, u kojem nastoje proizvodnjom zadovoljiti rastuću potražnju.

Procjenjuje se kako će OPenAI trebati više od 30 tisuća Nvidijinih procesora A100 kako bi komercijalizacija ChatGPT-ja mogla biti moguća

Prijelaz na vlastite procesore ubrzan je nakon uspjeha robota ChatGPT. Ranije ove godine Microsoft je predstavio izdanje svoje internetske tražilice Bing pojačano umjetnom inteligencijom, nastojeći ugrabiti dio tržišnog udjela od Googlea.

Zasad još nije jasno hoće li novi Microsoftovi procesori biti ponuđeni korisnicima servisa za računalstvo u oblaku Azure, ali bi možda već početkom iduće godine trebali biti dostupni većem broju zaposlenika Microsofta i OpenAI-ja.

Microsoft također navodno ima plan razvoja koji uključuje više generacija čipova u budućnosti.

U toj su tvrtci u zadnje vrijeme radili i na razvoju vlastitih čipova temeljenih na ARM-ovoj tehnologiji, namijenjenih web poslužiteljima i, možda, nekom budućem uređaju iz serije Surface.

Uz to, surađivali su AMD-om i Qualcommom na razvoju procesora po mjeri za laptop Surface i Surface Pro X, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next