Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon ulazi u utrku za umjetnu inteligenciju u cloudu Istaknuto

Amazon ulazi u utrku za umjetnu inteligenciju u cloudu

Amazon Web Services predstavio je paket tehnologija za razvoj robota za brbljanje i generiranje slika uz pomoć umjetne inteligencije.

Microsoft i Alphabet dodaju chatbotove s umjetnom inteligencijom potrošačkim proizvodima poput internetskih tražilica, ali također ciljaju na još jedno veliko tržište: prodaju temeljne tehnologije drugim tvrtkama putem svojih operacija u oblaku.

AWS se priključio toj utrci, ali je odabrao drukčiji pristup. Ponudili su uslugu Bedrock, koja tvrtkama omogućava prilagodbu temeljnih tehnologija umjetne inteligencije radi stvaranja jedinstvenog modela korištenjem vlastitih podataka.

Koriste vlastite čipove

Tvrtka OpenAI, u kojoj je nastao ChatGPT, nudi sličnu uslugu, piše Reuters.

Bedrock će korisnicima omogućiti rad s temeljnim modelima nazvanim Amazon Titan, kao i izbor modela koje nude druge tvrtke. U prvoj rundi su startupovi AI21 Labs, Anthropic i Stability AI.

Tako će biti moguće testirati te tehnologije bez potrebe za nabavkom web poslužitelja za podatkovne centre. Amazonova infrastruktura koristi vlastite prilagođene čipove i procesore tvrtke Nvidia.

"Unatoč rastu od 29 posto tijekom 2022. u odnosu na prethodnu godinu i prihodima od 62 milijarde američkih dolara, AWS se trenutno suočava s kratkoročnim problemima jer su tvrtke opreznije u potrošnji s obzirom na izazovne, trenutne makroekonomske uvjete", naveo je glavni izvršni direktor Amazona Andy Jassy u drugom godišnjem pismu dioničarima.

Uvjeren je kako će problemi biti nadvladani. Ali, analitičar tvrtke Jefferies Brent Thill upozorava kako tvrtke prebacuju fokus s ubrzavanja migracije oblaka na optimizaciju troškova oblaka.

AWS bi, dodao je, mogao tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja zabilježiti najniži rast, gledano godinu na godinu. Ta tvrtka donosi veliki dio operativnih prihoda Amazona.

Također, procjene prodaje i operativne marže za 2023. nastavljaju padati, bez naznake oporavka do iduće godine, piše Yahoo.

Amazon će do kraja ovog mjeseca otpustiti više od 27 tisuća radnika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next