Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon otpušta još devet tisuća radnika Istaknuto

Andy Jassy Andy Jassy

Amazon je najavio kako će do kraja travnja ove godine otpustiti još devet tisuća zaposlenika.

Ukupan broj otkaza u divu e-trgovine u kojem su se godinama hvalili stvaranjem novih radnih mjesta tako se popeo na više od 27 tisuća, odnosno oko devet posto korporativno zaposlenih.

U memorandumu kojeg je djelatnicima Amazona poslao glavni izvršni direktor Andy Jassy navedeno je kako do nove runde otkaza dolazi zbog smanjivanja troškova u nesigurnom ekonomskom okruženju, koje će nastaviti biti prisutno i u bližoj budućnosti. U toj tvrtci žele zadržati investiranja na dulji rok u poboljšavanje korisničkog iskustva.

Na popisu za odstrijel je i Twitch

Amazon je u studenom 2022. godine najavio više od 18 tisuća otkaza, što je provedeno u djelo do kraja siječnja ove godine. Time je najviše bilo zahvaćeno osoblje u prodaji te odjelima zaduženim za uređaje i zapošljavanje.

Sad su na redu opet zaposleni u odjelu za ljudske resurse, ali će nove poslove morati potražiti i djelatnici odjela koji se bave servisima računalstva u oblaku, oglašavanjem i Twitchem, iz kojeg će biti otpušteno oko 400 radnika. Kako je rekao glavni izvršni direktor Twitcha Dan Clancy, taj servis za streaming nije ostvario postavljene ciljeve kad je riječ o rastu broja korisnika prihoda.

Ukupan broj zaposlenih u Amazonu je, piše CNBC, od kraja 2019. godine do kraja 2021. godine narastao sa 798 tisuća na više od 1,6 milijuna.

Nova zapošljavanja su obustavljena do daljnjeg, ukinuti su pojedini eksperimentalni projekti, širenje skladišta je usporeno, a i plaće bi mogle biti srezane.

Rezovima i stezanju opasača usprkos, Jassy je optimističan oko budućnosti trgovine i Amazon Web Services, dva najveća segmenta poslovanja Amazona. No, u Amazonu su upozorili kako očekuju pad operativne zarade tijekom ovog tromjesečja zbog smanjene potrošnje i potražnje za njihovim uslugama

Nedavno je tvrtka Meta Platforms također najavila drugi val otkaza, u kojem će se riješiti deset tisuća zaposlenih tijekom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next