Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija mogla bi drakonski kazniti Google Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager

Google će možda morati prodati dio svog unosnog poslovanja vezanog uz digitalno oglašavanje kako bi otklonio prigovore oko antikonkurentskih praksi.

Europska komisija optužila je Google u izjavi o prigovorima upućenoj Googleu dvije godine nakon otvaranja istrage o postupcima poput favoriziranja vlastitih usluga oglašavanja.

Google bi za to mogao biti kažnjen globom u iznosu do deset posto njegovog godišnjeg globalnog prometa.

Digitalno oglašavanje činilo je 79 posto Googleovih prihoda u 2022. godini. Proizvodi i usluge kao što su usluge pretraživanja, Gmail, Google Play, Google Maps, YouTube oglase, Google Ad Manager, AdMob i AdSense donijeli su divu iz Mountain Viewa 224,5 milijardi američkih dolara.

Također drži 28 posto tržišnog udjela u globalnom prihodu od oglasa, prema istraživačkoj tvrtki Insider Intelligence.

Nagodba je još moguća

Google na optužbe može odgovoriti u roku od nekoliko mjeseci. Također može zatražiti zatvoreno saslušanje pred višim antimonopolskim dužnosnicima Europske komisije i njihovim kolegama iz država članica prije nego što Unija donese odluku u procesu koji bi mogao trajati godinu dana ili dulje.

Tvrtka bi se također potencijalno mogla nagoditi ako ponudi veće ustupke nego dosad.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu Margrethe Vestager rekla je kako će Google možda morati prodati dio svog adtech poslovanja jer je malo vjerojatno da će promjena ponašanja biti učinkovita u zaustavljanju antikonkurentskih praksi.

"Na primjer, Google bi mogao odustati od korištenja svojih prodajnih alata, DFP-a i AdX-a. Time bismo stali na kraj sukobima interesa", rekla je Vestager.

"Istraga Komisije usredotočena je na uzak aspekt našeg oglašivačkog poslovanja i nije nova. Ne slažemo se sa stajalištem Komisije", rekao je Dan Taylor, Googleov potpredsjednik za globalne oglase.

Google je pokušao riješiti slučaj tri mjeseca nakon otvaranja istrage, ali regulatori su postali frustrirani sporim tempom i izostankom značajnih ustupaka, piše Reuters.

Unija će nastaviti istragu Googleovog uvođenja skupa alata za zaštitu privatnosti za blokiranje kolačića trećih strana u web pregledniku Chrome i planu da prestane stavljati identifikator oglašavanja na raspolaganje trećim stranama na pametnim telefonima s operativnim sustavom Android.

Vestager je istaknula kako je Unija blisko surađivala s tijelima za tržišno natjecanje u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Europsko vijeće izdavača, koje je podnijelo žalbu Komisiji prošle godine, pozdravilo je optužbu Europske komisije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next