Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google kaže da će uništiti podatke prikupljene u Incognito načinu rada u Chromeu Istaknuto

Google kaže da će uništiti podatke prikupljene u Incognito načinu rada u Chromeu

Prvi detalji o nagodbi tvrtke Google u tužbi skupine zbog praćenja korisnika u Inkognito načinu rada Chromea izašli su u ponedjeljak.

Podnesena 2020. godine, tužba je potencijalno zahtijevala od tvrtke plaćanje odštete u iznosu od pet milijardi dolara. Umjesto toga, The Wall Street Journal izvještava da će Google uništiti "milijarde podataka" koje je nepravilno prikupio, ažurirati svoje objave o prikupljanju podataka i zadržati postavku koja po pet godina blokira kolačiće trećih strana u Chromeu prema zadanim postavkama.

Tužba je optužila Google da zavarava korisnike preglednika Chrome o tome koliko je privatno Inkognito pregledavanje zaista. Tvrdila je da je tvrtka kupcima rekla da su njihove informacije privatne - čak i dok je pratila njihovu aktivnost. Google je branio svoje postupke tvrdeći da je upozorio korisnike Chromea da Inkognito način rada "ne znači 'nevidljivo'" i da web stranice i dalje mogu vidjeti njihovu aktivnost. Nagodba je prvi put izvještena u prosincu.

Tužba je prvotno zatražila 5.000 dolara odštete po korisniku za navodne prekršaje federalnih zakona o prisluškivanju i kalifornijskih zakona o privatnosti. Google je pokušao, ali nije uspio poništiti sudski spor. Sutkinja Lucy Koh utvrdila je 2021. godine da tvrtka "nije obavijestila" korisnike da i dalje prikuplja podatke dok je Inkognito način rada aktivan.

Otkriće u tužbi uključivalo je e-poštu koja je krajem 2022. godine javno otkrila neke od tvrtkinjih zabrinutosti zbog lažne privatnosti Inkognito načina rada. 2019. godine, glavna marketinška direktorica Googlea, Lorraine Twohill, predložila je izvršnom direktoru Sundaru Pichaiju da "privatno" nije pravi izraz za Inkognito način rada jer riskira "pogoršavanje poznatih zabluda". U kasnijoj razmjeni e-pošte, Twohill je napisala: "Ograničeni smo u tome koliko snažno možemo reklamirati Inkognito jer nije doista privatno, što zahtijeva vrlo neodređen, oprezan jezik koji je gotovo više štetan."

Sud nije odobrio skupinu tužitelja za financijske odštete, pa bi korisnici morali tužiti Google pojedinačno kako bi pokušali dobiti naknadu. Neki nisu gubili vrijeme: Skupina od 50 osoba već je podnijela odvojenu tužbu u kalifornijskom državnom sudu u četvrtak zbog povreda privatnosti.

Suđenje tužbi prvotno je bilo zakazano za veljaču. Nagodba još uvijek treba konačno odobrenje sutkinje Yvonne Gonzalez Rogers iz Sjevernog okruga Kalifornije prije nego što postane službena.

"Ova nagodba predstavlja povijesni korak u zahtijevanju iskrenosti i odgovornosti od dominantnih tehnoloških tvrtki", rekao je odvjetnik David Boies, koji zastupa tužitelje, u izjavi za The Wall Street Journal.

Jedan dio nagodbe, zahtjev da Google onemogući kolačiće za praćenje trećih strana sljedećih pet godina, već bi mogao biti besmislen. Inicijativa Googleove privatnosti već je bila zakazana da do kraja godine onemogući sve kolačiće trećih strana za korisnike Chromea. Zamijenit će ih Topics API, sustav koji izbjegava kolačiće kategorizirajući aktivnosti pregledavanja u lokalno pohranjene teme. Novi sustav omogućuje oglašivačima ciljanje oglasa prema korisnicima bez izravnog pristupa njihovim podacima o pregledavanju.

Također je upitno koliko će učinkovito biti uništavanje nepravilno prikupljenih podataka. S obzirom da tužba obuhvaća informacije koje sežu unatrag do 2016. godine, razumno je pretpostaviti da je tvrtka već davno prodala veći dio podataka trećim stranama ili ih uključila u odvojene proizvode koji nisu obuhvaćeni nagodbom.

Google će također morati prepraviti svoje objave o privatnosti u vezi s praksama prikupljanja podataka u Inkognito načinu rada. Rekao je WSJ-u da već počinje primjenjivati promjenu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next