Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tvornica tvrtke Intel zabilježila gubitak od 7 milijardi dolara u 2023. Istaknuto

Tvornica tvrtke Intel zabilježila gubitak od 7 milijardi dolara u 2023.

Divizija za proizvodnju čipova tvrtke Intel nakupila je gubitke od 7 milijardi dolara u 2023. godini, izvijestila je agencija Reuters u utorak.

To je velik porast s 5,2 milijarde dolara koliko je izgubila 2022. godine, a iako je ostvarila prihod od 18,9 milijardi dolara u 2023., taj je iznos manji za 31 posto u odnosu na 27,49 milijardi dolara koliko je ostvarila prethodne godine.

Međutim, prema komentarima izvršnog direktora Pata Gelsingera investitorima, ukupni gubitak nije potpuno iznenađenje. Gelsinger kaže da su ovi najnoviji brojevi djelomično rezultat prošlih pogrešaka Intela koje sustižu njegovu tvorničku poslovnu jedinicu, što je navelo proizvođača čipova da outsourcea oko 30 posto cjelokupne proizvodnje čipova drugim tvornicama, poput TSMC-a, jednog od trenutno najvećih konkurenata Intela.

No sada je Intel uložio u korištenje ekstremno ultraljubičastih (EUV) strojeva nizozemske tvrtke ASML, nakon što se prethodno odlučio ne koristiti ih. Gelsinger očekuje da će učinkovitost tih alata pomoći Intelu da dođe na nulu do 2027. godine. ASML također navodi na svojoj web stranici da njegova tehnologija čini masovnu proizvodnju računalnih čipova pristupačnijom za tvornice čipova poput Intela.

Čini se da je Intel možda donio pravu odluku u pravo vrijeme. Ukupno, Intel planira potrošiti oko 100 milijardi dolara na izgradnju ili proširenje svojih tvornica čipova u četiri države. Također će dobiti do 8,5 milijardi dolara financiranja od vlade SAD-a, kao dio novog Zakona o čipovima. No da bi sve išlo prema planu, Intel će morati uvjeriti tvrtke da koriste njegove usluge proizvodnje čipova. Microsoft se nedavno prijavio kao klijent tvornice, ali nije jasno koliko još tvrtki Intel mora privući da bi dostigao paritet (kako je planirano) za nekoliko godina.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next