Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung udvostručuje ulaganje u poluvodiče u Teksasu na 44 milijarde dolara Istaknuto

Samsung udvostručuje ulaganje u poluvodiče u Teksasu na 44 milijarde dolara

Izgleda da se CHIPS zakon američkog predsjednika Joea Bidena počinje isplaćivati. Prema izvješću Wall Street Journala, Samsung planira udvostručiti svoje ulaganje u Teksas.

To će dovesti ukupno ulaganje u proizvodni sektor čipova u državi na 44 milijarde dolara, budući da je Samsung već potrošio gotovo 20 milijardi dolara na izgradnju tvornice još 2021. godine.

Ambiciozna ekspanzija navodno će se odvijati kroz novu tvornicu proizvodnje čipova, mjesto za pakiranje i prostor za istraživanje i razvoj. Sve će se to nalaziti u ili blizu grada Taylor u Teksasu, jer je to mjesto gdje je izgrađena postojeća tvornica poluvodiča. Trenutni proizvodni centar još nije operativan, ali će početi s izgradnjom "ključnih logičkih čipova" kasnije ove godine. Taylor je udaljen oko 40 minuta vožnje od Austina.

Ako se ovo stvarno dogodi, bit će to velika pobjeda za Bidenovu administraciju. Jedan od glavnih ciljeva CHIPS zakona, ipak, jest privući globalne proizvođače čipova da grade na tlu SAD-a. U tu svrhu, Washington planira dodijeliti Samsungu više od šest milijardi dolara kao dodatni poticaj da stvari ostanu u dobrom starom SAD-u.

Zakon o čipovima (CHIPS) omogućio je saveznoj vladi dodjelu financiranja i ponudu zajmova mnogim tehnološkim tvrtkama kako bi potaknuo domaću potrošnju. Još u veljači, multinacionalna tvrtka za proizvodnju poluvodiča GlobalFoundries primila je grant od 1,5 milijardi dolara kako bi pomogla u financiranju velike ekspanzije u SAD-u, uz dodatni zajam od 1,6 milijardi dolara. Planira izgraditi novo proizvodno postrojenje u gradu Malta, u saveznoj državi New York, koje će se baviti proizvodnjom čipova za automobilsku, zrakoplovnu, obrambenu i AI industriju.

Nedavno je Intel dobio najveći dosad grant iz CHIPS zakona, dobivši do 8,5 milijardi dolara za nastavak raznih operacija u SAD-u. Trenutni plan je da Intel koristi taj novac za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodećih čipova u napredne aplikacije poput AI-a. Tvrtka gradi dva nova postrojenja u Arizoni i dva u Ohiju. Osim toga, koristit će novac za modernizaciju dva postojeća postrojenja u Novom Meksiku i proširenje jednog mjesta u Oregonu. Sveukupno, Intel će uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju čipova u SAD-u. Očekuje se da će razni projekti stvoriti 20.000 radnih mjesta u građevinarstvu i 10.000 radnih mjesta u proizvodnji.

Bidenova administracija potpisala je Zakon o čipovima i znanosti još 2022. godine kako bi potaknula domaće istraživanje i proizvodnju poluvodiča i smanjila ovisnost SAD-a o kineskim dobavljačima. Osigurava 52 milijarde dolara za porezne olakšice i financiranje tvrtkama kako bi proširile proizvodnju u SAD-u.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next