Biz Tech web portal powered by vidi logo2

I Apple počinje otpuštati, zasad simbolično Istaknuto

I Apple počinje otpuštati, zasad simbolično

Apple planira otpustiti mali broj korporativnih maloprodajnih zaposlenika koji su u timovima za razvoj i održavanje.

Riječ je o zaposlenicima koji su zaduženi za izgradnju i održavanje Appleovih maloprodajnih lokacija diljem svijeta.

Zasad nije poznato koliko će ljudi biti otpušteno. Kako prenosi Bloomberg, u pitanju su vjerojatno vrlo mali rezovi. Ipak, ovo je prvi put kako se pojavila vijest o tome da Apple dijeli otkaze kako bi smanjio potrošnju.

U lipnju 2022. tvrtka je otpustila do 100 djelatnica i djelatnika koji su radili honorarno na ugovor, ali sve dosad nisu dirali stalno zaposlene. Apple je također otpustio inženjere i zaštitare koji su radili na ugovor.

Nisu otkazi, već racionalizacija poslovanja

Uprava Applea je zaposlenicima poručila kako se ne radi o otpuštanjima, već o racionalizaciji poslovanja te da su promjene usmjerene na poboljšanje održavanja trgovina na globalnoj razini. Otpušteni djelatnici imaju mogućnost ponovno se prijaviti za radna mjesta slična njihovom prethodnom poslu, a oni koji ne preuzmu novu ulogu mogli bi dobiti do četiri mjeseca plaće kao otpremninu.

Apple je u studenom pauzirao zapošljavanje za većinu poslova izvan istraživanja i razvoja, a u ožujku ove godine proširili su to i na druge segmente poslovanja. U brojnim odjelima Apple je zaustavio zapošljavanje, a kada zaposlenici odu pozicije ostaju otvorene.

Usporavanje zapošljavanja omogućilo je Appleu da izbjegne rasprostranjena otpuštanja koja su druge tehnološke tvrtke najavile posljednjih mjeseci.

Twitter se riješio više tisuća zaposlenika nakon što ga je preuzeo Elon Musk, dok je prošli mjesec Facebook najavio planove za otpuštanje otprilike deset tisuća zaposlenika (čime su premašili broj od ukupno 21 tisuće otkaza).

Microsoft je smanjio svoj tim za etiku umjetne inteligencije u ožujku nakon nekoliko prethodnih rundi otpuštanja, a Googleova matična tvrtka Alphabet otpustila je 12 tisuća zaposlenika u siječnju ove godine, piše Mac Rumors.

Amazon je najavio otpuštanje ukupno više od 27 tisuća radnika, Acccenture će podijeliti 19 tisuća otkaza.

Apple je u svom prvom fiskalnom tromjesečju po prvi put od 2016. godine poslovao slabije od očekivanja. Dosad su bili jedna od rijetkih velikih tehnoloških tvrtki koje su uspjele izbjeći velike runde otkaza, ali su šefu Timu Cooku smanjili plaću za 40 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next