Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prvi put od 2016. Apple poslovao slabije od očekivanja Istaknuto

Prvi put od 2016. Apple poslovao slabije od očekivanja

Poslovni rezultati Applea za prvo fiskalno tromjesječje podbacili su u odnosu na očekivanja analitičara i investitora.

Jabučari su ostvarili četiri milijarde američkih dolara manje prihoda nego što je bilo prognozirano, 117,1 umjesto 121,1 mlrd. USD. Zadnji put se nešto slično dogodilo 2016. godine.

Najveći izvor prihoda, iPhone, donio je 65,7 umjesto 68,3 mlrd. USD, računala Mac 7,7 umjesto 9,72 mlrd. USD, a uređaji iz kategorije nosivog računalstva 13,4 umjesto 15,3 mlrd. USD.

Pad prodaje u ključnim segmentima

S druge strane, tablet računala iPad ostvarila su za 1,7 mlrd. USD bolju prodaju (9,4 naspram očekivanih 7,7 mlrd. USD), dok su prihodi od usluga prognoze nadmašili za dlaku - 20,7 naspram 20,4 mlrd. USD.

Prema njihovim podacima, prodaja iPhonea bila je za više od osam posto manja nego u istom razdoblju prije godinu dana. Prema podacima analitičke tvrtke IDC, isporuke iPhonea su pale za 14,9 posto, s 85 milijuna primjeraka u zadnjem kvartalu 2021. godine na 72,3 mil. u zadnjem tromjesečju prošle godine, piše Yahoo.

Iako su nadmašili očekivanja, prodajni rezultati za Macove i uređaja nosivog računalstva također su bili manji nego u istom razdoblju lani.

Apple je tijekom studenog i prosinca 2022. godine imao priličnih problema zbog karantene radi suzbijanja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u Kini i prosvjeda radnika u tvrtci Foxconn u kineskom gradu Zhengzhou, gdje se proizvodi većina modela iPhone 14 Pro i 14 Pro Max.

Za razliku od Amazona, Googlea i Microsofta, Apple je dosad uspio izbjeći veća otpuštanja svoje radne snage.

Ali, i prvi čovjek Applea Tim Cook, i njegov šef financija Luca Maestri nesvakidašnje su se glasno požalili na izazovne makroekonomske okolnosti tijekom razgovora s investitorima o poslovnim rezultatima.

Isti ili vrlo sličan izraz korišten je u nizu velikih i manjih tehnoloških tvrtki kako bi se opravdalo na desetine tisuća otkaza, čemu svjedočimo još od ljeta 2022. godine, ali je posebno došlo do izražaja tijekom zadnjih nekoliko tjedana.

Cook je već pristao na značajno smanjenje plaće, Apple je odustao od razvoja pojedinih projekata.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next