Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google će podijeliti 12 tisuća otkaza Istaknuto

Google će podijeliti 12 tisuća otkaza

Alphabet će otpustiti oko šest posto zaposlenih, odnosno 12 tisuća ljudi.

Kadrovski rezovi zahvatit će više proizvoda, usluga i regija, naveo je glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai u e-mailu upućenom zaposlenicima koji je objavljen i na službenom tvrtkinom web odredištu.

Radnici u Sjedinjenim Državama koji će dobiti otkaze ostat će na plaći još 60 dana i primiti otpremninu u visini barem četiri mjeseca plaće, uz druge pogodnosti.

Strah od recesije

Tijekom protekle dvije godine Alphabet je povećao broj zaposlenih za više od 50 tisuća, na krilima povećane potražnje za njegovim uslugama tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Ali, zadnjih je nekoliko tromjesječja digitalno oglašavanje, što im je temeljni biznis, usporilo jer su oglašivači srezali troškove zbog općenito loših makroekonomskih okolnosti i straha od recesije.

Pichai je naveo kako su otkazi dio nastojanja promjene fokusa kompanije, kao i ranih ulaganja u umjetnu inteligenciju. Također je, poput Marka Zuckerberga i Marca Benioffa, preuzeo osobnu odgovornost za rezove.

Alphabet bi početkom veljače trebao objaviti rezultate poslovanja za protekli kvartal, zaključno s 30. prosinca 2022. Analitičari očekuju kako će im prihodi rasti tek 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, drastično manje od 32 posto, koliko je porast iznosio krajem 2021. Uz to bi i neto prihod trebao pasti za blizu četvrtinu u odnosu na kraj 2021., piše CNN.

Povećom rundom otkaza priključit će se nizu tehnoloških tvrtki koje su se odlučile troškove srezati otkazima. Prednjači Amazon s 18 tisuća otkaza, no tu su i Meta Platforms s 11 tisuća, Microsoft s deset tisuća, Salesforce koji će otpustiti deset posto zaposlenih, Twitter koji je prepolovio broj djelatnika...

Velikim brojevima usprkos, čini se kako američko tržište rada uglavnom još uspijeva apsorbirati radnike s IT znanjima i vještinama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next