Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms otpustit će više od 11 tisuća zaposlenih Istaknuto

Meta Platforms otpustit će više od 11 tisuća zaposlenih

Meta Platforms otpustit će više od 11 tisuća zaposlenih, najviše ikad od pokretanja Facebooka 2004. godine.

Nova će zaposlenja morati potražiti oko 13 posto ukupnog broja zaposlenih.

U rujnu 2022. godine Meta Platforms je imala više od 87 tisuća zaposlenih, što je gotovo pa dvostruko više nego u ožujku 2020. godine..

Do masovnog otpuštanja dolazi u vrijeme kad se Meta suočava s nizom izazova u svom temeljnom poslovanju i pokušava preusmjeriti fokus na metaverzum, zbog čega trpi poveće gubitke.

Pod pritiskom konkurencije

Prodaja oglasa je u padu nakon što je Apple promijenio pravila zaštite privatnosti i omogući prestanak praćenja korisnika svojih uređaja. Meta je također pod pritiskom konkurencije, ponajprije TikToka, koja uzima svoj dio oglašivačkog kolača.

Tijekom proteklog kvartala zabilježili su drugi pad prihoda zaredom, a zarada je prepolovljena u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Uz to, opće makroekonomsko okruženje je nepovoljno zbog visoke razine inflacije, rasta kamatnih stopa i recesije koja je na pomolu.

Osim velikog broja otkaza, Meta planira usporiti zapošljavanje sve do prvog tromjesječja iduće godine.

U objavi za javnost glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg je preuzeo odgovornost za pogrešnu procjenu prema kojoj će povećano korištenje usluga online i e-trgovine dovesti do trajnog rasta prihoda, koji će potrajati i kad pandemija mine.

Zuckerberg i društvo nisu jedini s problemima u poslovanju zbog nepovoljnih tržišnih okolnosti, piše CNN. Većina velikih tehnoloških tvrtki bilježi slabije rezultate od očekivanih zbog pada potražnje za njihovim proizvodima i uslugama, koja je bila naglo porasla tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Twitter je nakon što ga je preuzeo Elon Musk prepolovio broj zaposlenih (iako su se kasnije predomislili za bar neke od njih). Lyft je najavio otpuštanje 13 posto zaposlenika, Stripe 14 posto, Amazon i brojni drugi su najavili usporavanje zapošljavanja...

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next