Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla otpušta više od deset posto zaposlenika diljem svijeta Istaknuto

Tesla otpušta više od deset posto zaposlenika diljem svijeta

Tesla otpušta tisuće radnika dok istovremeno pokušava smanjiti troškove i povećati produktivnost, izjavio je izvršni direktor Elon Musk.

Proizvođač električnih automobila smanjuje "više od 10%" svog globalnog broja zaposlenih, rekao je Musk u e-mailu koji su prenijeli Electrek i Bloomberg News. Tesla je završila 2023. godinu s preko 140.000 zaposlenika, što znači da bi otpuštanja mogla utjecati na više od 14.000 ljudi.

Otpuštanja dolaze samo dva tjedna nakon što je Tesla objavila svoj prvi pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu, usred općeg usporavanja prodaje električnih vozila. Tvrtka je upozorila investitore da bi rast prodaje mogao biti "značajno niži" u 2024. nego što je to njihov deklarirani cilj rasta od 50% svake godine. Također se nalazi između proizvodnih ciklusa prvi put nakon dugo vremena, sa skupocjenim Cybertruckom koji je tek nedavno ušao u proizvodnju i popularnim Modelom Y koji ulazi u četvrtu godinu bez značajnih ažuriranja.

"Dok pripremamo tvrtku za našu sljedeću fazu rasta, izuzetno je važno pogledati svaki aspekt tvrtke radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti", rekao je Musk u e-mailu. Rast Tesle, rekao je, doveo je do "dupliranja uloga i poslovnih funkcija u određenim područjima".

"Kao dio ovog napora, detaljno smo pregledali organizaciju i donijeli tešku odluku o smanjenju broja zaposlenih za više od 10% globalno. Nema ničeg što više mrzim, ali to mora biti učinjeno. To će nam omogućiti da budemo vitki, inovativni i gladni za sljedeći ciklus rasta", napisao je Musk.

Tesla je u 2023. godini isporučila rekordnih 1,8 milijuna električnih vozila. No, tvrtka je veći dio godine smanjivala cijene svojih najpopularnijih modela u nastojanju da nadoknadi visoke kamatne stope i povećanu globalnu konkurenciju. Tesla je navodno odustala — ili barem odgodila — planove za izgradnju jeftinijeg električnog vozila s početnom cijenom od otprilike 25.000 dolara, umjesto toga odlučujući se koristiti temeljnu platformu koja se razvija kako bi pokrenula navodni robotaksi koji će, prema Musku, debitirati 8. kolovoza.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next