Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk je pod istragom saveznih vlasti, tvrde u Twitteru Istaknuto

Elon Musk je pod istragom saveznih vlasti, tvrde u Twitteru

Američke savezne vlasti pokrenule su istragu protiv milijardera Elona Muska zbog načina na koji je vodio preuzimanje Twittera, vrijedno 44 milijarde američkih dolara.

Ta je tvrdnja navedena u podnesku kojeg je Twitter predao sudu nadležnom za njegovu tužbu protiv šefa Tesle i SpaceX-a. Nije precizirano o kakvoj se istrazi radi, kao ni koje su savezne agencije u nju uključene.

Twitter je tužbu protiv Muska podnio tijekom srpnja ove godine, nastojeći ga prisiliti na dovršetak akvizicije prema dogovorenim uvjetima.

Odvjetnici te tvrtke su u podnesku naveli kako se Musk pozvao na odredbe zakona koje mu omogućavaju uskraćivanje predaje traženih dokumenata zbog istrage koja je u tijeku, piše Reuters.

Sumnjiv SEC-u i FTC-u

Muskovi su odvjetnici priložili i popis uskraćenih dokumenata, među kojima su e-pošta upućena 13. svibnja američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission (SEC) i prezentacija namijenjena agenciji Federal Trade Commission (FTC).

Twitterov podnesak nosi datum 6. listopada, isti dan kad je sutkinja Kathaleen McCormick obustavila parnicu nakon što se Musk bio predomislio i objavio kako je spreman dovršiti preuzimanje.

Muskovi odvjetnici optužili su Twitter za zavaravanje i ustvrdili kako su direktori te tvrtke pod istragom saveznih vlasti.

SEC je ispitivao Muskove komentare vezane uz preuzimanje Twittera, uljučujući i to je li prekasno objavio kako je stekao udio od devet posto u toj tvrtci, kao i zašto je naznačio kako namjerava biti pasivni dioničar. Musk je kasnije dostavio izjavu prema kojoj želi biti aktivni ulagač.

FTC-u je bio sumnjiv zbog toga što nije predao izvješća propisana zakonom koji brani monopolističko ponašanje, a u kojima je također trebao navesti namjerava li biti pasivni ili aktivni investitor.

Sutkinja McCormick bila je dala Musku rok do 28. listopada za preuzimanje Twittera. Ako se to ne dogodi, suđenje će biti nastavljeno već u studenom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next