Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki SEC pokrenuo istragu protiv Activision Blizzarda Istaknuto

Američki SEC pokrenuo istragu protiv Activision Blizzarda

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) pokrenula je istragu protiv Activision Blizzarda zbog sumnje u trgovanje temeljem povlaštenih informacija.

Direktor za film i glazbu David Geffen, direktor za emitiranje Barry Diller i njegov posinak Alexander von Furstenberg zajedno su potrošili više od 108 milijuna američkih dolara na kupovinu opcija na dionice Activision Blizzarda 14. siječnja ove godine.

Nakon što je 18. siječnja Microsoft najavio preuzimanje Activsion Blizzarda cijena dionice je porasla, što je spomenutom trojcu donijelo nerealiziranu zaradu od oko 60 mil. USD. No, vrijednost opcija mogla je još porasti ukoliko bi akvizicija bila odobrena i dovršena jer je Microsoft ponudio još veću cijenu.

Sretni splet okolnosti?

Tri ulagača brane se tvrdnjom kako je bila riječ o po njih sretnom spletu okolnosti, okladi na rast vrijednosti dionice koja se pokazala točnom.

Diller i glavni izvršni direktor Activision Blizzarda Bobby Kotick zajedno su u upravnom odboru Coca-Cole. Ta je tvrtka najavila kako će do kraja godine Kotick napustiti tu poziciju. Kotick je pregovore s Microsoftom o potencijalnom preuzimanju pokrenuo u studenom prošle godine.

JPMorgan, banka koja je organizirala privatnu prodaju opcija za Geffena, Dillera i von Furstenberga morat će SEC-u dostaviti dokaze o mogućoj manipulaciji tržištem, temeljem više od milijarde USD vrijedne nagodbe sa SEC-om iz 2020. godine, piše Ars Technica.

Activision Blizzard već je pod istragom SEC-a zbog brojnih navoda o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji na radnom mjestu, ali i zbog mogućeg obmanjivanja dioničara.

Tužbu protiv uprave te tvrtke spremaju i dioničari, koji smatraju kako dogovor s Microsoftom nije pošten zbog niza razloga. Između ostalog, optužuju upravu kako su taj posao dogovorili ne bi li sebi i više rangiranim direktorima osigurali značajne i trenutno dostupne pogodnosti.
Također je navedeno kako nije oformljeno nezavisno povjerenstvo za procjenu preuzimanja.

U kolovozu prošle godine predložena je zajednička tužba investitora protiv Activision Blizzarda, zbog toga što su bili ekonomski oštećeni zbog prikrivanja informacija o žalbi zbog uznemiravanja i diskriminacije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next