Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft kupuje Activision Blizzard Istaknuto

Microsoft kupuje Activision Blizzard

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi američkih dolara.

Usporedbe radi, za poslovnu društvenu mrežu Linkedin Microsoft je 2016. godine platio 26 mlrd. USD. Tvrtka Take-Two je nedavno preuzela Zyngu za 12,7 mlrd. USD.

Bit će to druga velika Microsoftova akvizicija u industriji računalnih igara u nešto manje od četiri mjeseca. Naime, div iz Redmonda je u rujnu prošle godine najavio preuzimanje tvrtke ZeniMax Media, u čijem je vlasništvu Bethesda Works i više drugih studija za razvoj računalnih igara, uključujući i id Software.

Ta bi transakcija trebala vrijediti 7,5 mlrd. USD i donijeti im nemali broj nekih od najpoznatijih franšiza u svijetu računalnih igara, među kojima su Dishonored, Doom, Fallout, Elder Scrolls, Quake, Wolfenstein... Za Mojang i Minecraft su svojedobno platili 2,5 mlrd. USD, koliko ih je otprilike koštao i Github.

Trebaju ih i za metaverse

Activision Blizzard najveća je tvrtka za proizvodnju računalnih igara u Sjedinjenim Državama. U svom portfelju drži popularne naslove kao što su Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush... Tijekom trećeg tromjesječja 2021. godine ostvarili su 1,88 mlrd USD prihoda, dok su za zadnji prošlogodišnji kvartal najavili prihode od 2,78 mlrd. USD. Ta je tvrtka već mjesecima opterećena skandalima vezanim uz seksualno uznemiravanje i rodnu diskriminaciju na radnom mjestu.

Microsoft, piše Verge, planira dodati brojne Activisionove igre u svoje servise Xbox Game Pass i PC Game Pass, ali i izdati nove naslove. Xbox Game Pass trenutno ima 25 milijuna pretplatnika.

Zasad nema naznaka hoće li ti naslovi po zaključenju akvizicije postati ekskluzivno dostupni samo na igraćoj konzoli Xbox. Ako je suditi po Bethesdinom naslovu Starfield, takav se scenarij čini sasvim mogućim, piše IGN.

Microsoft bi nakon ovog preuzimanja trebao postati treća tvrtka koja se bavi računalnim igrama na svijetu, gledano po prihodima. Ispred njega će biti samo kineski Tencent i japanski Sony. No, Activision Blizzard bi također trebao poslužiti pri gradnji Microsoftovog metaversea.

Šuškalo se također i o tome kako bi Microsoft mogao kupiti platformu Discord za deset mlrd. USD

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next