Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft prodaje prava na Cloud Gaming Activision naslova Ubisoftu kako bi dobio dopuštenje za kupnju Istaknuto

Microsoft prodaje prava na Cloud Gaming Activision naslova Ubisoftu kako bi dobio dopuštenje za kupnju

Microsoft restrukturira svoj predloženi dogovor s tvrtkom Activision Blizzard kako bi prenio prava na igranje u oblaku za trenutne i nove igre Activision Blizzarda na Ubisoft. Prijenos prava osmišljen je kako bi umirio regulatorna tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su zabrinuta zbog utjecaja predloženog dogovora vrijednog 68,7 milijardi dolara na konkurenciju u području igranja u oblaku. Restrukturirani dogovor pokrenuo je novu regulatornu istragu u Ujedinjenom Kraljevstvu koja bi mogla trajati do 18. listopada.

„Kako bismo se bavili zabrinutostima u vezi utjecaja predložene akvizicije na usluge streaminga igara u oblaku, koje je iznijela britanska Agencija za konkurenciju i tržišta, restrukturiramo transakciju kako bismo stekli uži skup prava“, rekao je Brad Smith, predsjednik Microsofta. „To uključuje izvršavanje sporazuma koji će stupiti na snagu prilikom zatvaranja našeg spajanja, a koji prenosi prava na usluge streaminga igara u oblaku za sve trenutne i nove igre Activision Blizzarda za računala i konzole koje će biti objavljene u narednih 15 godina Ubisoft Entertainment SA, vodećem globalnom izdavaču igara. Prava će biti trajna“.

Ovaj restrukturirani dogovor znači da ako Microsoft zaista provede svoju predloženu akviziciju, neće moći ekskluzivno objavljivati igre tvrtke Activision Blizzard na Xbox Cloud Gaming platformi. Microsoft također neće moći ekskluzivno kontrolirati uvjete licenciranja igara tvrtke Activision Blizzard na konkurentskim uslugama. Umjesto toga, Ubisoft će kontrolirati prava na usluge streaminga za igre tvrtke Activision Blizzard izvan EU i licencirati naslove Microsoftu kako bi ih uključio u Xbox Cloud Gaming.

„Ubisoft će nadoknaditi Microsoftu prava za usluge streaminga igara tvrtke Activision Blizzard putem jednokratne uplate i putem mehanizma tržišno utemeljenog veleprodajnog cjenovnog mehanizma, uključujući opciju koja podržava cijene temeljene na uporabi“, objašnjava Smith. „Također će omogućiti Ubisoftu mogućnost da ponudi igre tvrtke Activision Blizzard uslugama streaminga igara koje rade na operativnim sustavima koji nisu Windows“.

Ubisoft će također dodati igre tvrtke Activision Blizzard svojoj pretplati Ubisoft Plus Multi Access, koja je dostupna na računalima, Xboxu, Amazon Lunu i na PlayStationu putem Ubisoft Plus Classics.

Agencija za konkurenciju i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) prvo je u travnju blokirala Microsoftovu transakciju zbog zabrinutosti vezane uz usluge streaminga igara u oblaku, prije nego što je pristala na pregovore s proizvođačem Xboxa nakon što je Federalna trgovinska komisija (FTC) izgubila spor na američkom saveznom sudu prošlog mjeseca. Sada je CMA signalizirala novu fazu istrage zahvaljujući restrukturiranom dogovoru Microsofta, sa zakonskim rokom postavljenim za 18. listopada — istim rokom koji je nedavno dogovoren u produženju roka za zatvaranje dogovora s Activisionom. Izvor upoznat s Microsoftovim planovima rekao je portalu The Verge da tvrtka sada ne očekuje da će moći zatvoriti dogovor s Activision Blizzardom sve do početka listopada.

CMA je sada nametnula konačnu naredbu originalnom dogovoru Microsofta, zabranjujući ga diljem svijeta dok istražuje ovu novu restrukturiranu predloženu akviziciju tvrtke Activision Blizzard. CMA napominje da će „također Ubisoft moći, uz naknadu, tražiti od Microsofta da prilagodi naslove tvrtke Activision za operativne sustave koji nisu Windows, kao što je Linux, ako odluči koristiti ili licencirati prava za usluge streaminga naslova tvrtke Activision za uslugu streaminga igara koja koristi operativni sustav koji nije Windows“.

Restrukturirana transakcija neće utjecati na obveze Microsofta prema Europskoj komisiji. Microsoft je sklopio nekoliko sporazuma o uslugama streaminga igara u oblaku, a regulatorna tijela Europske unije odobrila su dogovor s Activision Blizzardom zahvaljujući besplatnoj licenci za potrošače u zemljama Europske unije, koja im omogućuje da putem „bilo koje usluge streaminga igara u oblaku koju odaberu“ struje sve trenutne i buduće igre tvrtke Activision Blizzard za računala i konzole za koje imaju licencu.

„Sporazum s Ubisoftom je strukturiran tako da će Microsoft i dalje stjecati potrebna prava kako bi u potpunosti ispunio svoje zakonske obveze prema Europskoj komisiji, kao i svoje postojeće ugovorne obveze prema drugim pružateljima usluga streaminga igara u oblaku, uključujući tvrtke Nvidia, Boosteroid, Ubitus i Nware“, rekao je Smith.

CMA će sada tijekom sljedećih nekoliko tjedana procijeniti preoblikovani dogovor i donijeti odluku do roka 18. listopada. „Ovo nije zeleno svjetlo. Pažljivo ćemo i objektivno procijeniti detalje restrukturiranog dogovora i njegov utjecaj na konkurenciju, uključujući i komentare trećih strana“, rekla je Sarah Cardell, izvršna direktorica CMA-e. „Naš cilj se nije promijenio - bilo kakva buduća odluka o ovom novom dogovoru osigurat će da rastuće tržište usluga streaminga igara u oblaku i dalje ima koristi od otvorene i učinkovite konkurencije koja potiče inovacije i izbor“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next