Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Paneuropska elektrodistributivna mreža mogla bi donijeti značajne uštede Istaknuto

Paneuropska elektrodistributivna mreža mogla bi donijeti značajne uštede

Paneuropska energetska supermreža mogla bi smanjiti troškove električne energije za gotovo trećinu.

To je jedan od zaključaka studije koju je za tvrtku SuperNode izradio UCD Energy Institute. Konkretno, elektrodistributivna mreža koja bi pokrivala Europsku uniju i Veliku Britaniju mogla bi donijeti uštede do 32 posto u usporedbi sa sadašnjim sustavom.

Smanjenje troškova bilo bi ponajprije rezultat priširenja europskih protoka snage, što bi omogućilo optimizaciju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i značajno smanjilo ukupne instalirane kapacitete.

Studija je nastavak istraživanja SuperNodea temeljem njihovog modela Energy Scenario for Europe 2050, s ciljem predviđanja budućih energetskih trendova na Starom kontinentu.

Potreban je novi pristup

Treba napomenuti kako ta tvrtka dizajnira i isporučuje proizvode za prijenos električne energije temeljene na supravodljivosti. Dakle, izravno je zainteresirana za velike infrastrukturne projekte u energetici.

Prema njihovoj procjeni, dodavanje novih pogona za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora pogoršat će stabilnost i pouzdanost postojećih elektrodistributivnih mreža ukoliko neće biti usvojen novi pristup njihovom razvoju.

Također, u studiji je naglašeno kako sadašnja mreža neće biti dovoljna za zadovoljavanje europskih potreba u budućnosti. Bez ubrzanih ulaganja u inrastrukturu Europska unija će se naći suočena s nizom izazova, među kojima su veći gubici energije, nužna namjerna smanjenja proizvodnje i više emisije stakleničkih plinova, piše Techxplore.

O paneuropskoj elektrodistributivnoj supermreži priča se već godinama. Njeni zagovornici vjeruju kako bi omogućila ujednačavanje ponude i potražnje diljem Unije, preusmjeravanje struje tamo gdje je potrebna, kao i već spomenutu optimizaciju korištenja obnovljivih izvora energije.

To bi moglo (barem teoretski) ne samo smanjiti račune za struju tvrtkama i kućanstvima, već i reducirati ovisnost Europe o uvozu plina i nafte, a time i ublažiti krize poput zatezanja odnosa s Rusijom zbog Ukrajine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next