Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uber poboljšao poslovanje, dostava stoji bolje nego prijevoz putnika Istaknuto

Uber poboljšao poslovanje, dostava stoji bolje nego prijevoz putnika

Uber je u četvrtom tromjesječju 2021. godine ostvario prihode koji su nadmašili očekivanja analitičara.

Tijekom zadnja tri mjeseca prošle godine ostvarili su 5,78 milijardi američkih dolara prihoda (naspram očekivanih 5,34 mlrd. USD). Prijavili su neto prihod od 892 milijuna USD i zaradu od 44 centa po dionici.

Kad se od toga odbiju investicije Uber je u gubitku od 26 centi po dionici, što je i dalje bolje nego što su analitičari prognozirali (35 centi po dionici).

Zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bila je 86 mil. USD, za 540 mil. USD više nego u istom razdoblju lani.

Bruto prihodi od odjela koji se bavi prijevozom putnika rasli su za 67 posto u odnosu na prethodnu godinu (na 2,28 mlrd. USD), dok su dostave zabilježile porast od 34 posto (na 2,42 mlrd. USD). Najveći porast zabilježio je prijevoz tereta: +245 posto, na 1,08 mlrd. USD.

1,7 milijardi vožnji

Kako je rekao glavni izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi, širenje soja koronavirusa omikron u velikoj im je mjeri otežao poslovanje, ali su ga uspjeli ponovno postaviti na noge. Pandemiji usprkos, odziv vozača i dalje je velik, zbog čega se u prosjeku kraće čeka na vozila i rjeđe dolazi do naglog porasta cijena.

U četvrtom kvartalu obavili su 1,77 milijardi vožnji, osam posto više nego u prethodnom tromjesječju i 23 posto više nego u 2020. Zabilježili su 118 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, što je također za osam posto više nego u prethodnom kvartalu.

Vozači i dostavljači uprihodili su zajedno 9,5 mlrd. USD u tom razdoblju. Uber će tijekom narednog razdoblja nastojati privući što veći broj vozača spremnih na pružanje usluga u svim segmentima, ne samo pojedinim.

Do kraja prvog ovogodišnjeg kvartala u Uberu očekuju bruto prihode od 25 do 26 mlrd. USD, dok bi EBITDA trebala biti u rasponu između 100 i 130 mil. USD, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next