Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Plaćeni planovi bez reklama za Facebook i Instagram u Europi Istaknuto

Plaćeni planovi bez reklama za Facebook i Instagram u Europi

Meta bi mogla dodati opciju plaćene pretplate na Instagram i Facebook u Europi, prema New York Timesu. Plaćena opcija bez oglasa trebala bi odgovoriti na regulacije Europske unije koje su smanjile neke od najprofitabilnijih metoda prikupljanja podataka Meta kompanije. Kompanija je u travnju izjavila da oglašavanje u EU čini 10 posto ukupnog prihoda kompanije.

Ovo bi bio prvi put da se Meta odvaja od svojeg standardnog modela jedne besplatne platforme koja se podržava oglašavanjem (i povezanim prikupljanjem podataka). NYT navodi da će kompanija i dalje nuditi besplatne verzije Facebooka i Instagrama podržane oglasima u EU. Još nije poznato kada bi tvrtka lansirala plaćenu opciju/opcije niti koliko bi koštala.

„Insajderi“ kompanije, kako ih citira NYT, vjeruju da bi ponuda plaćene verzije bez oglasa mogla pomoći „umiriti zabrinutosti nekih europskih regulatora“, čak i ako je malo ljudi koristi. Neobavezna opcija „mogla bi služiti interesima Meta kompanije u toj regiji“, dodali su.

Opcija bez oglasa za europske korisnike označila bi jedno od najznačajnijih odvajanja između potrošačke tehnologije u EU i SAD-u. Meta i druge društvene platforme prisiljene su prilagoditi se kako bi se pridržavale GDPR-a i drugih regulativa koje se primjenjuju. EU je u svibnju izrekla Meta kompaniji kaznu od 1,2 milijarde eura zbog premještanja podataka europskih građana na poslužitelje smještene u SAD-u. Osim toga, kompanija je 2022. godine kažnjena sa 265 milijuna eura zbog propusta u sprječavanju objave mobilnih brojeva (i drugih podataka) milijuna korisnika Facebooka na internetu.

„Ovo pokazuje da se tehnološke tvrtke pridržavaju digitalnih regulativa EU-a, sugerirajući da su podložne vlastima, a ne obrnuto“, rekla je profesorica prava na Columbia sveučilištu Anu Bradford za The New York Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next