Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dvadeset državnih tijela već koristi platformu za e-pečate i potpise Istaknuto

Dvadeset državnih tijela već koristi platformu za e-pečate i potpise

Postoji veliki interes državnih i javnih tijela za korištenje platforme za e-pečate i potpise, tvrde u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Razvoj svih komponenti platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat je završen, a tijela državne i javne uprave već spajaju svoje informacijske sustave na nju.

Za sada ju koristi dvadeset državnih tijela, doznaje IT Biz Crunch u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, gdje tvrde kako je zanimanje državnih i javnih tijela za korištenje platforme i njene mogućnosti veliko.

Platforma nudi programsko sučelje za uključivanje funkcionalnosti potpisivanja, pečatiranja i provjeru (validaciju) istih kroz postojeće aplikacije uredskih poslovanja koja tijela već imaju.

Dostupno upravnim tijelima, ali i građanima

Također, omogućen je pristup usluzi e-pečatiranja i potpisivanja putem preglednika (dakle, bez potrebe instalacija potpisnih aplikacija koje mogu biti komplicirane), kao i potvrđivanje istih. To neće biti dostupno samo tijelima javne vlasti, već i građanima koji su potpisne certifikate dobili s osobnom iskaznicom (eOI), ili posjeduju neki drugi certifikat s EU liste Usluga povjerenja (recimo, Finin).

Platforma s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat je dijeljena usluga, što znači kako je uspostavljena kao zajednički dijeljeni servis javne uprave.

Tijela javne uprave ju trebaju koristiti, odnosno uključiti u svoje informacijske sustave sukladno Zakonu o državnoj informacijskoj strukturi i Uredbi o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu.

Nismo dobili odgovor na pitanje koliko bi tijela državne i javne uprave moglo početi koristiti platformu do kraja ove godine. Ni spomenuti zakon, niti uredba ne propisuju rokove u kojima su tijela državne i javne uprave dužna početi koristiti platformu jednom nakon što postane dostupna.

Brže do e-potpisa i pečata

Kako je bilo navedeno prilikom predstavljanja platforme, riječ je o elektroničkoj usluzi koja bi trebala olakšati i ubrzati digitalizaciju novih e-usluga, kao i pomoći u digitalizaciji svih klasičnih postupaka koji zahtijevaju elektronički potpis i pečat.

Njenom primjenom bit će digitalizirani svi postupci koji obuhvaćaju dvosmjernu komunikaciju na relaciji građani - državna uprava. To bi trebalo obuhvatiti sva tijela javne vlasti i sve postupke, osim nekih propisanih iznimaka prema Uredbi eIDAS (elektronička identifikacija i usluge povjerenja).

Omogućit će također brži razvoj e-usluga koje traže potpis i pečat u komunikaciji jer tijela koja razvijaju e-usluge neće morati trošiti vrijeme i sredstva na razvoj vlastite platforme te vrste.

Osim toga, platforma bi trebala omogućiti digitalizaciju svih procesa u tijelima javne vlasti koje ostvaruju pravni učinak (rješenja, odluke, zaključci, ali i svakodnevna komunikacija).

U konačnici, trebala bi unaprijediti, olakšati, ubrzati i pojeftiniti razvoj i implementaciju svih e-usluga koje trebaju e-potpis i e-pečat, priznat u svim država članicama EU.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next