Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HUP-ICT potiče male i srednje tvrtke na bržu digitalizaciju Istaknuto

HUP-ICT potiče male i srednje tvrtke na bržu digitalizaciju

Unatoč ubrzanom rastu značaja domaće ICT industrije u hrvatskom gospodarstvu koji se mjeri stalnim rastom udjela u BDP-u, ICT industrija i dalje hvata korak s konkurencijom u EU, a po pitanju stanja digitaliziranosti i dalje imamo zaostajanje jednog velikog dijela gospodarstva, malih i srednjih poduzeća, upozorili su iz udruge HUP-ICT koja funkcionira unutar HUP-a (Hrvatske udruge poslodavaca).

Naglašavaju da su nove tehnologije koje koriste generativni AI, proširenu stvarnost (AR), strojno učenje i tako dalje, a od kojih je najpopularniji svakako ChatGPT tvrtke OpenAI, nešto što neće jednostavno nestati za šest do dvanaest mjeseci.

To je nova paradigma koja je tu da ostane i predstavnici udruge naglašavaju da se poduzeća moraju prilagoditi tim novim tehnologijama i digitalizirati ako žele zadržati te poboljšati svoju konkurentnost na tržištu, pogotovo ako žele konkurirati na širem europskom ili globalnom tržištu.

Ivan_Maglić_HUP_ICT_programski_direktor_Digitalne_Revolucije.jpg

To su pogotovo naglašavali za manja i srednja poduzeća, za koja tvrde da iz godine u godinu sve više i više kaskaju za liderima u svojoj niši dok god oni ne obave digitalnu transformaciju. Dodaju da ako se to ne obavi, ta razlika između lidera i onih koji kaskaju će samo nastaviti rasti.

Da ne bude sve tako sivo, rekli su da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja i uspješnih primjera digitalizacije u čitavom nizu sektora i tvrtki različitih veličina koji bi mogli potaknuti i inspirirati ostale poduzetnike na ubrzanje usvajanja tih novih tehnologija.

U HUP-ICT-u su naglasili da upravo s tim ciljem organiziraju poslovnu konferenciju Digitalna (R)evolucija koja će se održati 28. studenog u Zagrebu, a koja će pokazati konkretne primjere digitalizacije u domaćim tvrtkama, educirati i pokrenuti razmjenu znanja i iskustva o digitalizaciji među poduzetnicima.

20231115_113428_1.jpg

Izrazito su poznati činjenicom da na konferenciji nijedan od govornika neće biti predstavnik neke tehnološke firme, već da će to biti predsjednici uprava tvrtki iz drugih branši koje su uspješno digitalno transformirale svoje poslovanje.

Digitalna transformacija nije svrha sama sebi, već iza nje uvijek stoji neki veći cilj, tvrde iz udruge HUP-ICT i dodaju da je svaki primjer digitaliziranog poslovanja koji će biti predstavljen na konferenciji Digitalna revolucija za rezultat imao ili kvalitetniji proizvod, ili jeftiniju proizvodnju tog proizvoda, ili novi proizvod.

Jedan od primjera uspješne digitalizacije poslovanja bio je svjetski trgovački lanac IKEA, gdje su naglasili činjenicu da tim za digitalno poslovanje tvrtke IKEA za našu regiju je jednak svim drugim odjelima tvrtke po pravima i jednako je važan pri donošenju odluka, predlaganju u kojem smjeru će se razvijati tehnologija, razni alati i slično.

20231115_104115_1.jpg

Napomenuli su da nisu sva ICT rješenja tvrtke IKEA samo za kupce, već i za zaposlenike, što će njima olakšati posao, a zauzvrat poboljšati korisničko iskustvo. Također su nam otkrili da IKEA sprema nešto što se zove IKEA Kompas, a koji će pomagati s pronalaskom proizvoda u trgovini, pokazivati vam put do restorana ili najbrži put do izlaza i slično.

HUP-ICT naglašava da ovaj sektor broji trenutno 6.000 firmi i zapošljava preko 50.000 ljudi, a da je njihov cilj da se u narednih deset godina ta brojka podupla i pređe 100.000 ljudi.

U kontekstu tih brojki, predstavnici udruge upitani su o glasinama o krizi unutar IT sektora, no iz udruge su demantirali nekakvu opću krizu unutar cijelog sektora i naglasili da se to možda radi o nekim manjim poduzećima za čiju su nišu prestala financiranja ili da se tvrtke rješavaju onih zaposlenika koji su primljeni kad se zapošljavalo „svakog tko je imao riječ informatika u svjedodžbi“.

HUP-ICT_2_1.jpg

Kako ne bi sve ostalo samo na govoranciji, HUP-ICT je doveo predstavnike dviju hrvatskih firmi da nam demonstriraju primjene novih tehnologija u poslovanju.

CROZ je tako pokazao kako koristiti GPT modele u poslovanju, a oni su to pokazali na primjeru klijenta koji im je došao sa zahtjevom da im CROZ napravi agenta/feature koji će proslijediti ljutite mailove tog klijenta na adresu korisničke podrške.

Povezano s tim, iz udruge HUP-ICT napomenuli su da je umjetna inteligencija alat i da nije ona ta koja će im uzeti posao, već onaj kolega koji prepozna da se radi o alatu vrijednom pažnje i da ga mora koristiti ako želi odraditi i unaprijediti određeni posao.

20231115_120221_1.jpg

Iz CROZ-a su također ukazali na ideje poput hackathona za unaprjeđenje poslovanja i naveli primjer jedne banke koja je odradila hackathon sa svojim zaposlenicima, a na kojem je sudjelovalo 266 sudionika podijeljeno u 65 timova. Rezultat tog zadatka bilo je preko 60 novih poslovnih ideja koje su se onda mogle dodatno istraživati.

S druge strane, Ericsson Nikola Tesla kao druga tvrtka koja je prisustvovala konferenciji održanoj u srijedu 15. studenog predstavio je kako koristiti naočale za proširenu stvarnost za obavljanje Pametnih radnih naloga (Smart Work Order – SWO).

To su prikazali na primjeru podatkovnog centra gdje osobi na lokaciji šalju naloge koje te osobe onda primaju na putem naočala i obavljaju ih.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next