Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Državna uprava dobila je platformu za e-potpise i pečate Istaknuto

Državni tajnik Bernard Gršić (lijevo) i glavni direktor AKD-a Jure Sertić Državni tajnik Bernard Gršić (lijevo) i glavni direktor AKD-a Jure Sertić

Uspostavljena je platforma za elektronski i mobilni potpis i pečat koja bi trebala digitalizirati poslovne procese državne uprave.

Platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat jedinstveno je rješenje koje bi trebalo omogućiti tijelima državne i javne uprave elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata.

Prema najavi državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića, platforma bi trebala omogućiti digitalizaciju poslovnih procesa koji zahtijevaju primjenu elektroničkog potpisa i pečata.

To bi, pak, trebalo ubrzati komunikaciju državnih službenika s građanima i učiniti ju sigurnijom. Također, trebala bi dokinuti potrebu za dolaskom na šalter i obavljanja usluga koje je državna uprava dosad nudila u papirnom obliku.

Projekt vrijedan 22.465.901,38 kuna financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Za provedbu je odabrana državna Agencija za komercijalnu djelatnost.

Projekt se bliži kraju

Implementacija Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat podržat će servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju (provjeru) tih elektroničkih potpisa i pečata. Očekuje se kako će uvođenje novih informacijskih rješenja i e-usluga u javnoj upravi biti povećana učinkovitost poslovanja i smanjeni troškovi dostave dokumenata.

Projekt započet krajem studenog 2018. godine treba biti dovršen do 20. rujna ove godine.

Uspostava platforme najavljena je krajem lipnja 2021. godine. U to je vrijeme sustav e-Građani zabilježio 781.190 jedinstvenih korisnika za prvu polovicu godine, a građani su mogli koristiti 21 vjerodajnicu i ukupno 92 digitalne usluge.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koristilo ga je više od 1,3 milijuna građana, koji su raznim elektroničkim uslugama pristupili više od 59,4 milijuna puta.

Najčešće korištene usluge bile su su e-Dnevnik za roditelje, e-radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna COVID potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next