Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rekordna globa za Meta Platforms - 1,2 milijarde € Istaknuto

Rekordna globa za Meta Platforms - 1,2 milijarde €

Meta Platforms morat će platiti rekordnih 1,2 milijarde eura i u roku od pet mjeseci zaustaviti prijeno podataka korisnika u Sjedinjene Države.

Globu je odrezala irski regulator Data Protection Commissioner (DPC) nakon što je Meta nastavila s prijenosom podataka, usprkos presudi suda Europske unije iz 2020. godine kojom je poništen sporazum između Unije i SAD-a o transferu podataka.

Dosad je rekord što se globa za kršenje privatnosti tiče držao Amazon, kojem je Luksemburg odredio novčanu kaznu u iznosu od 746 milijuna eura. Mogućnost drakonske kazne najavljena je prošlog tjedna.

Bitka oko toga gdje Facebook pohranjuje svoje podatke započela je prije deset godina nakon što je austrijski borac za privatnost Max Schrems pokrenuo pravni spor zbog rizika od američkog špijuniranja u svjetlu otkrića bivšeg suradnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena.

Može li sporazum spasiti Facebook?

Meta je najavila žalbu na presudu, uključujući "neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu koja "postavlja opasan presedan za bezbrojne druge tvrtke." Također će tražiti odgodu naloga za suspenziju putem suda.

Div društvenih medija ponovio je kako očekuje da će novi pakt koji olakšava siguran prijenos osobnih podataka građana Unije u SAD biti u potpunosti proveden prije nego što će morati obustaviti prijenose. To bi značilo kako do obustave pružanja Facebookovih usluga u Europi možda neće doći, piše Reuters.

"Bez mogućnosti prijenosa podataka preko granica, internet bi mogao biti podijeljen na nacionalne i regionalne silose", poručili su iz Mete.

DPC je u ožujku rekao da se dužnosnici Unije i SAD-a nadaju da bi novi okvir za zaštitu podataka - koji su Bruxelles i Washington dogovorili u ožujku 2022. - mogao biti spreman do srpnja.

Najviši europski sud, Europski sud pravde, odbacio je dva prethodna sporazuma zbog zabrinutosti oko američkog nadzora.

Schrems ocjenjuje kako Metini planovi oslanjanja na novi ugovor za buduće transfere vjerojatno neće biti trajno rješenje.

"Novi dogovor ima možda 10 posto šanse da ga ne ubije Sud pravde EU. Osim ako se američki zakoni o nadzoru ne poprave, Meta će vjerojatno morati čuvati europske podatke u Uniji", rekao je Schrems.

Irski regulator, koji je vodeći europski regulator za mnoge velike svjetske tehnološke tvrtke jer su im sjedišta smještena u toj državi, rekao je da bi nalog za suspenziju mogao stvoriti presedan za druge tvrtke.

Sada je Metu kaznio s ukupno 2,5 milijarde eura zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

DPC prvotno nije predložio dodavanje novčane kazne nalogu za suspenziju, ali da se četiri druga nadzorna tijela Unije nisu složila s tim. Rekordna kazna određena je nakon odluke Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next