Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intelov čip za umjetnu inteligenciju stiže 2025. godine Istaknuto

Intelov čip za umjetnu inteligenciju stiže 2025. godine

Intel je objavio više novih pojedinosti o čipu za računalstvo umjetne inteligencije koji planira predstaviti 2025. godine.

Novi procesor dio je strategije kojom se Intel planira othrvati rastućem pritisku Nvidije i AMD-a.

Tijekom konferencije o superračunalima u Njemačkoj Intel je najavio kako će njegov nadolazeći čip Falcon Shores imati 288 gigabajta memorije i podržavati 8-bitno računanje s pomičnim zarezom.

Te su tehničke specifikacije važne jer su modeli umjetne inteligencije slični uslugama poput ChatGPT-a naglo povećani, a tvrtke traže snažnije čipove za njihovo pokretanje.

U raskoraku s Nvidijom

Nvidia je trenutno vodeći proizvođač procesora za umjetnu inteligenciju. U AMD-u im namjeravaju baciti rukavicu u lice novim procesorom MI300. Intel trenutno nema praktički nikakav tržišni udio u tom segmentu, nakon što je čip Ponte Vecchio - kojim su namjeravali konkurirati Nvidiji - kasnio godinama.

Ta je tvrtka gotovo pa završila s isporukom za superračunalo Aurora Nacionalnog laboratorija Argonne, temeljenom na čipu Ponte Vecchio. Tvrde kako nudi bolje performanse od najnovijeg Nvidijinog procesora H100.

Ali, iduća generacija Falcon Shores neće se pojaviti na tržištu do 2025. godine, do kada će Nvidia vjerojatno ponuditi još jedan vlastiti čip.

Jeff McVeigh, korporativni potpredsjednik Intelove grupe za superračunalstvo, rekao je da tvrtka treba vremena za redizajn čipa, nakon što je odustala od svoje prethodne strategije kombiniranja grafičkih procesorskih jedinica sa svojim središnjim procesorskim jedinicama.

"Iako težimo imati najbolji CPU i najbolji GPU na tržištu, bilo je teško reći da će jedan proizvođač u jednom trenutku imati najbolju kombinaciju toga. Ako imate diskretne ponude, to vam omogućuje da na razini platforme odaberete između tog omjera, kao i dobavljača", rekao je McVeigh za Reuters.

Nvidia, u suradnji sa Sveučilištem u Bristolu i Hewlett-Packardom, razvija vlastiti čip za superračunala, a ove godine su počeli isporučivati i vlastitu središnju procesorsku jedinicu Grace.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next