Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia ima čip za okršaj s Intelom i AMD-om Istaknuto

Nvidia ima čip za okršaj s Intelom i AMD-om

Nvidia surađuje s britanskim Sveučilištem u Bristolu na izradi novog superračunala koristeći svoj novi čip, kako bi se natjecala s Intelom i AMD-om.

Nvidia je vodeći svjetski proizvođač grafičkih procesorskih jedinica (GPU), za kojima postoji velika potražnja jer se mogu koristiti za ubrzavanje rada umjetne inteligencije.

Alat ChatGPT tvrtke OpenAI, recimo, nastao je korištenjem tisuća Nvidijinih GPU-a.

Brži i štedljiviji od prethodnika

Nvidijini GPU čipovi obično su upareni s onim što se zove središnja procesorska jedinica (CPU), tržištem kojih su desetljećima dominirali Intel i AMD.

Ove godine Nvidia je počela isporučivati ​​vlastiti konkurentski CPU nazvan Grace, koji se temelji na tehnologiji tvrtke Arm, u vlasništvu japanske bankarske grupacije SoftBank.

U suradnji s britanskim istraživačima i tvtkom Hewlett Packard Enterprise, Nvidia radi na izgradnji računala nazvanog Isambard 3, koje se u potpunosti temelji na CPU čipovima Grace i nema nijedan od Nvidijinih GPU-ova.

Sustav Sveučilišta u Bristolu bit će korišten, između ostalog, za istraživanje klime i otkrivanja lijekova, piše Reuters.

Kako je naveo generalni direktor i potpredsjednik za ubrzano računalstvo u Nvidiji Ian Buck, novi sustav radi na 270 kilovata snage, što je šest puta više performansi i energetske učinkovitosti od sustava Isambard 2.

Google je nedavno objavio kako je četvrta generacija njihovih procesorskih jedinica Tensor 1,7 puta brža i 1,9 puta energetski učinkovitija od Nvidijinih čipova A100. Koriste ga na superračunalu aktivnom od 2020. godine.

Nvidia je krajem ožujka predstavila uslugu u računalnom oblaku DGX Cloud, koja nudi korištenje umjetne inteligencije na zahtjev uz plaćanje mjesečne pretplate.

Također je tad bio predstavljen AI Foundations, alat za razvoj vlastitih velikih jezičnih modela, sličnih onima kakve koristi ChatGPT, i generativnih umjetnih inteligencija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next