Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia nudi tehnologiju kojom je razvijen ChatGPT svima Istaknuto

Nvidia nudi tehnologiju kojom je razvijen ChatGPT svima

DGX Cloud je usluga u računalnom oblaku koja nudi korištenje umjetne inteligencije na zahtjev uz plaćanje mjesečne naknade.

Nvidia je još 2016. godine opskrbila startup OpenAI svojim superračunalom DGX AI, pa je ono upotrijebljeno za izradu alata kojeg danas poznajemo pod nazivom ChatGPT.

Rad na razvoju sustava DGX AI je nastavljen, ali su zbog visoke cijene ostali izvan dosega velikog broja kompanija. Primjerice, DGX A100 je 2020. godine koštao 200 tisuća američkih dolara, što je prilično visok iznos, iako je taj model bio upola jeftini od prethodnika.

Oracle, Azure, Google Cloud...

Kao rješenje za taj problem Nvidia je tijekom konferencije GPU Technology najavila servis u računalnom oblaku DGX Cloud, s početnom cijenom od 36.999 USD mjesečno za pojedinačni node.

Svaka instanca DGX Clouda bit će pogonjena s osam sustava H100 ili A100, podržanih s 60 gigabajta VRAM-a, odnosno 640 GB za cijeli node. Temeljit će se u početku na Oracleovoj infrastrukturi Cloud, no u Nvidiji planiraju tijekom idućeg tromjesečja proširiti ju i na Microsoftov Azure, kao i nakon nekog vremena na Googleov Cloud.

Nvidia je također predstavila AI Foundations, alat za razvoj vlastitih velikih jezičnih modela, sličnih onima kakve koristi ChatGPT, i generativnih umjetnih inteligencija. Već ga koriste Adobe, Getty Images i Shutterstock. AI Foundations je moguće povezati s DGX Cloudom pomoću servisa NeMo i Nvidia Picasso, piše Engadget.

Premijeru su imale i četiri nove platforme za obavljanje zadaća vezanih uz umjetnu inteligenciju.

Nvidia L4, primjerice, može biti korištena za video streaming, enkodiranje i dekodiranje te stvaranje videa uz pomoć umjetne inteligencije. Nvidia L40 služi za stvaranje 2D i 3D slika, dok bi Nvidia H100 NVL trebala ubrzati stvaranje velikih jezičnih modela.

U suradnji s Googleom najavili su video alat Descript i umjetničku aplikaciju WOMBO. Na kraju, tu je platforma Nvidia Grace Hopper for Recommendation Models, koja bi trebala ubrzati rad modela za preporuke.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next