Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms mogla bi dobiti drakonsku europsku globu Istaknuto

Meta Platforms mogla bi dobiti drakonsku europsku globu

Meta Platforms mogla bi se suočiti s rekordnom novčanom kaznom Europske unije za kršenje privatnosti u vezi s prijenosom podataka korisnika Facebooka iz Unije na web poslužitelje u SAD-u zbog nepoštivanja upozorenja vrhovnog suda EU.

Kazna će biti veća od prethodne rekordne globe od 746 milijuna eura za Amazon.

Europski regulatori, predvođeni irskom povjerenicom za zaštitu podataka Helen Dixon, dovršavaju zabranu pravnog alata kojeg Facebook koristi za prijenos podataka europskih korisnika.

Rok pred vratima

Zabrinuti su kako bi američke obavještajne agencije mogle imati pristup podacima europskih korisnika.

U travnju su objavili kako irska regulatorna agencija Data Protection Commission mora u roku od mjesec dana izdati nalog kojim se blokira Facebookov transatlantski protok podataka. Zabrana bi mogla stupiti na snagu oko sredine svibnja.

Najviši europski sud presudio je 2020. godine da je ugovor o prijenosu podataka između Europske unije i Sjedinjenih Država nevažeći, upravo zbog mogućeg neovlaštenog nadzora i presretanja podataka, piše Reuters.

Iz Meta Platforms je prošle godine stiglo upozorenje kako bi naredba o zabrani mehanizma korištenog za prijenos podataka iz Europe u Sjedinjene Države mogla dovesti do obustavljanja pružanja Facebookovih usluga u Europi.

Meta je također jedna od 19 vrlo velikih platformi online koje su pod posebnom regulacijom na području Unije nakon usvajanja Zakona o digitalnim uslugama.

Između ostalog, odredbe tog zakona predviđaju odgovornost za uklanjanje ilegalnih sadržaja, zapošljavanje odgovarajućih moderatora sadržaja za svaki jezik Unije i slanje Europskoj komisiji godišnje procjene rizika vezane uz rješavanje štetnih sadržaja.

Ogluše li se na to, Meta i druge platforme mogu biti kažnjene globom u iznosu do šest posto godišnjeg prometa ili potpunom zabranom rada.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next