Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google smije preuzeti Photomath, kaže Europska komisija Istaknuto

Google smije preuzeti Photomath, kaže Europska komisija

Dogovor Googlea o preuzimanju Photomatha dobio je bezuvjetnu dozvolu Europske unije.

Kao što smo prošlog tjedna pisali, regulatorna tijela Europske unije zadužena za zaštitu tržišnog natjecanja dala su Googleu dozvolu za preuzimanje hrvatske matematičke aplikacije Photomath.

Iz Europske komisije su poručili kako ta akvizicija neće smanjiti konkurenciju na tržištima za online alate za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenja koji uključuju matematiku kao predmetnu ponudu i opće usluge pretraživanja.

Eventualna integracija Photomatha u Googleovu tražilicu ne bi divu internetskog pretraživanja donijela dodatnu prednost na tržištu, zato što matematički upiti na tražilicama čine mali dio svih općih upita za pretraživanje i Photomathove tehničke mogućnosti po tome nisu jedinstvene ili rijetke.

Zbog toga je dogovor dobio bezuvjetnu dozvolu Europske unije.

Vrijednost do pola milijarde USD

Google je sklopio ugovor o preuzimanju Photomatha u svibnju prošle godine. Ulagači u hrvatsku tvrtku su Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

Cijena koju će Google platiti za Photomath i druge financijske pojedinosti transakcije zasad nisu poznate široj javnosti.

Prije dvije godine Photomath je dobio investiciju serije B vrijednu 23 milijuna američkih dolara. Ukupno su dosad privukli 40 mil. USD ulaganja. Procjenjuje se kako bi mogla vrijediti između sto milijuna i pola milijarde USD.

Ta je aplikacija dosad preuzeta više od 300 milijuna puta i dostupna je na više od 30 jezika. Osnovno izdanje je besplatno, iako postoji i Photomath Plus, s više dodatnih značajki.

Nastala je kao pokazna aplikacija za Microblink, u kojem su u to vrijeme radili na razvoju tehnologija prepoznavanja teksta.

Koristi kameru pametnog telefona kako bi prepoznala matematički problem i ponudila upute korak po korak kako ga riješiti. Također, može izraditi grafikon temeljem jednadžbe koju zabilježi.

Prema podacima same tvrtke, aplikacija mjesečno riješi 2,2 milijarde matematičkih problema mjesečno, Koristi ju više od milijun učitelja i nastavnika diljem svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next