Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stotine milijuna zaposlenih mogli bi biti pogođeni razvojem umjetne inteligencije Istaknuto

Stotine milijuna zaposlenih mogli bi biti pogođeni razvojem umjetne inteligencije

Razvoj generativne umjetne inteligencije mogao bi imati utjecaja na do 300 milijuna zaposlenih, procjenjuju analitičari banke Goldman Sachs.

"Pokaže li se kako generativna umjetna inteligencija doista može ostvariti potencijale kakve obećava, moguće je kako ćemo se naći suočeni sa značajnom disrupcijom tržišta rada", navedeno je u nedavno objavljenom dokumentu te banke.

Oko dvije trećine poslova u Sjedinjenim Državama mogu biti zahvaćeni automatizacijom uz pomoć umjetne inteligencije, procjenjuju Goldman Sachsovi analitičari. Oko 50 posto njihovih radnih zadaća mogla bi preuzeti umjetna inteligencija.

Tko se ne mora brinuti za posao?

Ipak, većina poslova i industrija tek je djelomično izložena automatizaciji, pa je za očekivati kako će u njima umjetna inteligencija biti korištena kao alat, ne kao zamjena za radnu snagu. Otprilike sedam posto poslova u SAD-u mogla bi preuzeti umjetna inteligencija. Za njih 63 posto bit će alat, dok preostalih 30 posto neće biti pogođeno.

Široko prihvaćanje umjetne inteligencije moglo bi povećati ukupnu vrijednost roba i usluga stvorenih diljem svijeta za sedam posto tijekom narednih deset godina.

U Goldman Sachsu također predviđaju kako bi nakon nekog vremena četvrtina svih zadaća koje bivaju obavljene u Europi i SAD-u mogle biti automatizirane umjetnom inteligencijom.

U SAD-u će to u najvećoj mjeri biti uredski, administrativni i pravni poslovi te zadaće vezane uz arhitekturu i inženjerske poslove. S druge strane, za posao se ne moraju previše brinuti zaposleni u čišćenju i održavanju, majstori za instalacije i popravke te građevinski radnici.

Velike tehnološke tvrtke krenule su u utrku tko će najviše izvući iz dosadašnjeg razvoja umjetne inteligencije. Microsoft je najavio više milijardi američkih dolara vrijedno ulaganje u OpenAI, dok su u Googleu pripremili Barda kao odgovor na uspjeh ChatGPT-ja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next