Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Toshiba po drugi put srezala očekivanu zaradu za fiskalnu 2022. Istaknuto

Toshiba po drugi put srezala očekivanu zaradu za fiskalnu 2022. Cacmool | Wikipedia

Japanska korporacija Toshiba srezala je procjenu zarade na godišnjoj razini nakon što je podbacio profit za treće fiskalno tromjesečje.

Bilo je to drugo smanjenje procjene zarade u kratkom razdoblju.

Lošem poslovnom rezultatu kumovao je, između ostalog, pad potražnje za čvrstim diskovima, uslijed kojeg je došlo do pada operativnog profita za 88 posto, na 40,4 milijuna američkih dolara.

Na naplatu je također došao i trošak starog projekta vezanog uz sustave za proizvodnju energije. Stoga u Toshibi očekuju kako će godinu koja završava s 31. ožujkom završiti sa za četvrtinu manjim prihodima - oko 720,3 mil. USD.

Potencijalno spasonosno preuzimanje

Zbog nedoličnog korištenja troškova za zabavu (što se dogodilo 2019. godine) ostavku je dao Toshibin glavni operativni direktor Goro Yanase. U to vrijeme je bio direktor jednog od Toshibinih odjela. Nije navedeno tko bi ga mogao zamijeniti.

Loši rezultati i odlazak jednog od čelnih ljudi dolaze u vrijeme kad u Toshibi razmatraju obvezujuću ponudu za preuzimanje koju je poslao konzorcij na čijem je čelu tvrtka Japan Industrial Partners (JIP).

Prijedlog je službeno poslan tijekom proteklog tjedna, nakon što su se pojavile vijesti o tome kako su investitori osigurali 10,6 milijardi USD zajma za akviziciju, što uključuje i sredstva za obrtni kapital, piše Reuters.

Ako će preuzimanje vrijedno 15 mlrd. USD (manje od prvotno istaknutih 19 mlrd. USD) biti uspješno okončano, s time bi kraju mogla biti privedena i višegodišnja drama za japanski industrijski konglomerat, tijekom koje su ga potresali računovodstveni skandali, veliki gubici, problemi s upravljanjem, sukobi s aktivistima ulagačima...

Problemi su 147 godina staru tvrtku doveli do ruba kolapsa. Prvotno je bila planirana podjela tvrtke na tri dijela, ali su investitori odbili to prihvatiti pa je uprava krenula u potragu za kupcima.

U utrci su sudjelovali veliki igrači poput Bain Capitala i CVC-a. No, u Toshibi su odlučili prednost dati JIP-u, koji je već preuzeo imovinu Sonyja i Olympusa, ali nema iskustva s akvizicijom velikih tvrtki.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next