Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Reddit bi do kraja 2023. mogao pokrenuti IPO? Istaknuto

Reddit bi do kraja 2023. mogao pokrenuti IPO?

Društvena mreža Reddit mogla bi u drugoj polovici ove godine pokrenuti javnu ponudu dionica.

Reddit i druge tvrtke, među kojima je kompanija za dostavu namirnica Instacart, drže prospekte i drugu dokumentaciju potrebnu za javnu ponudu dionica ažurnima kako bi pokrenuli postupak izlistavanja na tržišta kapitala kad se gospodarske okolnosti poprave.

Javne ponude dionica gotovo su potpuno obustavljene tijekom 2022. godine. Kako piše Shack News, na taj je način u Sjedinjenim Državama tijekom 2021. prikupljeno 154 milijarde američkih dolara, ali je do listopada 2022. taj iznos dosegao tek sedam mlrd. USD.

Odustali zbog loše situacije

Nekoliko velikih izlistavanja privremeno je odgođeno zbog pada vrijednosti tehnoloških dionica i općenito burnog razdoblja na tržištima kapitala.

O mogućem Redditovom izlasku na burzu počelo se pričati tijekom prvog tromjesečja 2021. U rujnu iste godine činilo se kako su u potrazi za savjetnicima koji će ih voditi kroz taj proces. Tad je, prema procjenama, nakon runde prikupljanja kapitala vrijedila deset milijardi USD. Cilj je bio dobiti više od 15 mlrd. USD putem IPO-a.

U prosincu 2021. godine Reddit je predao regulatornoj agenciji u SAD-u dokumentaciju za pokretanje javne ponude dionica, nakon što je ta platforma postala popularno odredište za razmjenu informacija tijekom ludnice oko takozvanih meme dionica, piše Reuters.

No, čini se kako su odustali zbog loše makroekonomske situacije, kako bi ponovno promislili o modelu ostvarivanja prihoda.

Zasad nije poznato na koliki iznos bi mogli ciljati, koliki će biti raspon cijene dionica, kao ni kad bi do IPO-a točno moglo doći.

Tvrtka koju su 2005. godine osnovali Steve Huffman i Alexis Ohanian još nije profitabilna, ali ima više od 50 milijuna dnevno aktivnih korisnika, okupljenih u više od sto tisuća zajednica online. Većinu prihoda ostvaruju oglašavanjem, iako nude i pretplatu bez prikaza oglasa, koju je 2021. koristilo 344 tisuće ljudi.

Među njihovim najvećim investitorima su Fidelity Investments, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital i Tencent Holdings.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next