Biz Tech web portal powered by vidi logo2

S tri godine zakašnjenja, eto nam prvih Teslinih kamiona Semi Istaknuto

S tri godine zakašnjenja, eto nam prvih Teslinih kamiona Semi

Pet godina nakon što je prvi put predstavljeni i tri godine nakon što su trebali krenuti u proizvodnju, prvih sto primjeraka modela električnih kamiona Semi poslani su naručitelju, tvrtci PepsiCo.

Prema Teslinim specifikacijama, Semi pogone četiri nezavisna motora na stražnjim osovinama. Od 0 do sto kilometara na sat mogu ubrzati za 20 sekundi, a s jednim punjenjem baterije mogu odvesti nešto više od 800 kilometara.

Dolaze s ugrađenom kontrolom vuče radi sprječavanja proklizavanja, tehnologijom regenerativnog kočenja kako bi bila povećana učinkovitost baterije i automatskim kvačilom.

Imat će novu 1000-voltnu arhitekturu pogonskog sklopa, jednom kad ju u Tesli razviju.

Drugi proizvođači su uhvatili priključak

Početna cijena mogla bi iznositi oko 150 tisuća američkih dolara. Osim Pepsija, dosad su zanimanje za Semi pokazali Walmart i FedEx, iako u ograničenim količinama, piše Verge.

U Tesli se nadaju kako bi Semi mogao predstavljati budućnost kamionskog prijevoza, u kojoj će oni igrati veliku ulogu. Ali, bilo je velikih problema s pokretanjem proizvodnje, uključujući pandemiju koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i globalnu nestašicu elektroničkih komponenti.

Zbog toga su drugi proizvođači teretnih vozila imali prilike uhvatiti priključak kad je riječ o električnim kamionima. Među njima su Daimler, Volvo, Peterbilt i BYD. Čak je i Nikola Motors, usprkos optužbama za prijevaru i smjenama ljudi na čelnim pozicijama, uspio prije isporučiti kamion s pogonom na vodik nego što je Tesla dovršila prvu pošiljku Semija.

Ipak, električna teretna vozila čekaju brojni izazovi, u rasponu od ograničenja količine tereta do dostupnosti punionica i njihovoj ovisnosti o općem stanju elektrodistributivne mreže.

U Tesli planiraju tijekom druge polovice 2023. godine početi proizvoditi prve modele kamiona Cybertruck. Kamioni su ključan dio plana Elona Muska, koji želi vlastitom proizvodnjom pokriti sve veće oblike kopnenog prijevoza.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next