Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Viasat prodaje dio poslovanja s državom kako bi kupio Inmarsat Istaknuto

Viasat prodaje dio poslovanja s državom kako bi kupio Inmarsat

Satelitski operator Viasat prodat će svoj odjel koji posluje s državom obrambenoj tvrtci L3Harris za blizu dvije milijarde američkih dolara.

Odjel Link 16 Tactical Data Links (TDL) zadužen je za vojni komunikacijski sustav koji povezuje sve od zrakoplova do vojnih baza zaštićenom glasovnom i podatkovnom mrežom koju koristi vojska Sjedinjenih Država i države članice saveza NATO.

Riječ je o više od 20 tisuća terminala instaliranih u SAD-u i drugim državama, na različitim vojnim sustavima i platformama. Link 16 zapošljava 450 djelatnika.

Zaključenje transakcije tijekom prve polovice 2023.

U vlasništvo L3Harrisa će prijeći s oko 400 milijuna USD prihoda godišnje, što je oko 35 posto ukupnog prihoda kojeg je Viasat ostvario poslujući s državnim agencijama i institucijama.

Prodaja će Viasatu donijeti oko 1,8 mlrd. USD nakon poreza i naknada. Taj će novac upotrijebiti kako bi smanjili dugove i povećali likvidnost.

Uz pravovremeno odobrenje regulatornih agencija akvizicija bi mogla biti zaključena tijekom prve polovice 2023. godine.

Viasat također radi i na zaključenju druge velike transakcije, preuzimanja britanskog satelitskog operatora Inmarsata za više od sedam mlrd. USD, kako bi svoju širokopojasnu mrežu prošilrili i u Zemljinu orbitu, piše CNBC.

U Viasatu se nadaju kako će se prihodi koje ostvaruje njihov odjel koji posluje s državom nakon prodaje gotovo udvostručiti, na 700 mil. USD. Nakon spajanja s Inmarsatom bi trebali dosegnuti milijardu USD godišnje.

Uz to, svježa injekcija kapitala bi im trebala pomoći nositi se sa sve jačom konkurencijom, predvođenom tvrtkom SpaceX Elona Muska.

L3Harris ostvaruje godišnje 17 mlrd. USD prihoda. Očekuju kako će preuzimanjem Linka 16 dobiti pristup ključnim tehnologijama vojska koristi za dijeljenje podataka i postati važan dio njihove mreže Joint All Domain Command and Control, piše Space.

Dosad su radili za Viasat kao integrator Link 16 mreža.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next