Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europa treba brže prihvaćati obnovljive izvore energije Istaknuto

Europa treba brže prihvaćati obnovljive izvore energije

Glavni izvršni direktor portugalske grupacije EDP Miguel Stilwell de Andrade uvjeren je kako je nužno ubrzati prihvaćanje obnovljivih izvora energije kako bi Europa postala u većoj mjeri energetski nezavisna.

Pritom je posebno apostrofirao solarnu i energiju vjetra kao moguću zamjenu za izvore energije koje Europa trenutno pribavlja izvan svojih granica, poput plina i ugljena.

Ključno je, dodao je, što brže pretočiti inicijative u nacionalne planove, pa zatim i u konkretne projekte na terenu. Za to je potrebno izdavati dozvole potrebne kako bi projekti obnovljive energije zaživjeli puno bržim tempom nego dosad.

Tvrtka na čijem je čelu želi se do 2025. godine u potpunosti riješiti ovisnosti o ugljenu i ciljaju postići 100 posto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030.

EDP je prošlu godinu završio s neto zaradom od 657 milijuna eura, za 18 posto manje nego godinu dana prije. Između ostalog, imali su problema zbog porasta veleprodajnih cijena enegrije i razinom proizvodnje iz hidroenergetskih izvora nižom od prosjeka.

Zamjena za Rusiju

Rasprave o energetskoj neovisnosti Starog kontinenta sve su češće u prvom planu nakon što su tenzije između Rusije i Ukranije počele rasti. Eventualni vojni sukob mogao bi omesti isporuku energenata.

Prema podacima Eurostata, Rusija je najveći dobavljač plina i nafte za Europsku uniju.

Unija do 2030. godine želi srezati emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto. Kako bi to bilo moguće, predloženo je podizanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu s prvotno predviđenih 32 na 40 posto do te godine.
Europska komisija smatra kako je potrebno nastaviti ulagati u obnovljive izvore energije kako bi bila povećana energetska neovisnost.

Ali, iz ogranka izvršne vlasti Unije također su upozorili kako je nužno usporedno i smanjivati ovisnost o fosilnim gorivima, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next