Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nizozemci globe Apple zbog Tindera i sličnih aplikacija Istaknuto

Nizozemci globe Apple zbog Tindera i sličnih aplikacija

Nizozemsko regulatorno tijelo po peti je tjedan zaredom kaznilo Apple zbog onemogućavanja pristupa drugim oblicima plaćanja.

Globa u visini od 5,7 milijuna američkih dolara odrezana je zbog toga što u divu iz Cupertina i dalje ne pružaju mogućnost naplate pretplate za aplikacije za spajanje usamljenih srca mimo sustava ugrađenog u njihovu trgovinu App Store.

Nizozemski regulatori nastavljaju kažnjavati Apple jer smatraju kako time zlorabi svoj dominantni tržišni položaj. Prethodna globa stupila je na snagu 14. veljače. Odluku nizozemskih regulatora na kojoj se globa temelji 24. prosinca prošle godine podržao je sud.

Iz Applea još nije stigao prijedlog kako će uskladiti svoje poslovanje sa zahtjevima nizozemskih vlasti, iako su dobili upute što se od njih očekuje i kako to mogu učiniti.

Jabučari su prije nekoliko tjedana najavili kako će smanjiti naknadu na te transakcije kako bi ona iznosila 27 posto, ali Nizozemci su to protumačili kao prebacivanje odgovornosti na razvojne programere, ne usklađivanje s onim što se od američke korporacije traži, piše 9 to 5 Mac.

Nagovještaj ozbiljnijih problema

Apple je dosad u Nizozemskoj nagomilao 25 milijuna eura globe. Nizozemske vlasti najavile su kako će globiti tu tvrtku maksimalno do 10 tjedana, odnosno do iznosa od 50 mil. eura.

U Appleu na nizozemske zahtjeve gledaju kao na nerazumne. Sukob koji traje već neko vrijeme mogao bi postati znatno ozbiljnijim ukoliko se i druge države članice Europske unije povedu za primjerom Nizozemske.

Prema prijedlogu Zakona o digitalnim tržištima, koji trenutno prolazi zakonodavnu proceduru Unije, platforme s dominantnim tržišnim položajem koje se ogluše o zahtjeve regulatornih agencija moći će biti kažnjene globom u visini do deset posto njihovog globalnog prometa.

U Appleovom slučaju to bi moglo značiti i do dvadesetak milijardi eura, što nije iznos koji mogu tek tako zanemariti. Ali, s druge strane, treba očekivati njihov otpor jer je riječ o obilnom izvoru prihoda kojeg se neće tek tako odreći.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next