Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PayPal bi mogao preuzeti Pinterest za 45 mlrd. USD Istaknuto

PayPal bi mogao preuzeti Pinterest za 45 mlrd. USD

Tvrtka PayPal navodno je daleko poodmakla u pregovorima o kupovini društvene mreže Pinterest.

Moguće je kako su ih spremni preuzeti po cijeni od 70 američkih dolara po dionici, što bi tržišnu vrijednost Pinteresta postavilo na oko 39 milijardi USD. No, New York Times procjenjuje kako bi vrijednost transakcije mogla dosegnuti i 45 mlrd. USD.

Dođe li to preuzimanja, bit će to najveće u segmentu potrošačkog interneta unazad više od deset godina te nadmašiti Microsoftovo preuzimanje Linkedina (26 mlrd. USD) ili Salesforceovu Kupovinu Slacka (za 27,7 mlrd. USD). Ujedno bi to bila jedna od najvećih transakcija te vrste za PayPal, koji je nastao 2015. godine izdvajanjem iz eBaya.

Nakon objave vijesti o mogućoj akviziciji trgovanje dionicom Pinteresta obustavljeno je dva puta, da bi na kraju njena cijena porasla za više od 12 posto, na 55,58 USD. Vrijednost PayPalove dionice pala je za blizu pet posto. Pinterest je izlistan na burzi kapitala 2019. godine. Tada je njegova tržišna vrijednost iznosila nešto više od deset mlrd. USD.

Ulazak u sektor društvene trgovine

PayPalu je ova akvizicija zanimljiva zbog toga što je pod sve većim pritiskom platforme za e-trgovinu Shopify, koja je uložila značaja sredstva u povezivanje digitalne trgovine i financijskih tehnologija.

Prošle su godine u Shopifiyju udružili snage s Affirmom, tvrtkom koja nudi mogućnost kupovine uz otplatu i koja sad jedina nudi uslugu financiranja na mjestu prodaje za Shop Pay, uslugu provjere prije naplate za Spotify.

PayPal je među tvrtkama kojima je pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 donijela uzlet poslovanja uslijed povećane potražnje za kupovinom online. Rastućem segmentu kupi sad-plati kasnije pokušali su se priključiti vlastitom ponudom Pay in 4, piše CNBC.

Preuzimanjem Pinteresta ušli bi u područje u kojem se društvene mreže koriste za promociju i prodaju komercijalnih proizvoda i usluga, na čemu već radi više drugih tvrtki poput Facebooka, Snapa i Twittera.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next