Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najveći skok Xiaomi dionica u godinu dana zahvaljujući najavi prodaje njihova auta Istaknuto

Najveći skok Xiaomi dionica u godinu dana zahvaljujući najavi prodaje njihova auta

Dionice tvrtke Xiaomi doživjele su svoj najveći skok unutar jednog dana u više od godinu dana nakon što je tvrtka najavila da će početi prodavati svoja dugo očekivana električna vozila SU7 i SU7 Max ovog mjeseca na kineskom tržištu.

Pekinška elektronička tvrtka Xiaomi, najpoznatija po svojim pametnim telefonima, uložila je višemilijardski ulog kako bi se probila na vrlo konkurentno tržište električnih vozila (EV) u Kini, koje predvode Tesla i BYD. Tvrtka će ponuditi svoju seriju SU7 na prodaju 28. ožujka u 29 gradova, objavljeno je u Weibo objavi, pri čemu cijene nisu otkrivene. Njihove su dionice porasle do 9,9% na burzi u Hong Kongu nakon objave vijesti.

Tržište električnih vozila postalo je manje privlačno u posljednje vrijeme, s obzirom na to da su Tesla i BYD ušli u rat cijena kako bi privukli kineske potrošače, dok ostatak industrije bilježi smanjenje marži i usporavanje rasta. Nedavno je Apple otkazao svoj dugogodišnji projekt električnih vozila nakon što nije uspio savladati izazove prilagodbe svoje tehnološke stručnosti potpuno novom području proizvodnje.

IMG_20240226_155213.jpg

Xiaomijev ulazak u proizvodnju automobila, predvođen milijarderom suosnivačem Lei Junom, morat će uspjeti tamo gdje Apple nije. Iniciran prije tri godine, ovaj poduhvat Lei je posljednja poduzetnička oklada i vjerojatno još zahtjevnija od izgradnje proizvođača pametnih telefona od nule. Glavna djelatnost Xiaomija je online prodaja mobilnih uređaja s visokim specifikacijama i niskom cijenom, ali Lei je naglasio da električno vozilo tvrtke neće biti proračunska ponuda.

Prema pisanju portala Bloomberg Intelligence, Xiaomijev plan da počne prodavati svoje prvo električno vozilo 28. ožujka, kako je najavio izvršni direktor Lei Jun na Weibu, mogao bi povećati prodaju do 4% ove godine i postati dugoročni pokretač rasta. Cijena će biti ključna u jakoj konkurenciji s BYD-om, Niom i Li Auto. Njihovi analitičari Steven Tseng i Woo Jin Ho očekuju prosječnu cijenu od 220.000 do 260.000 (od 28.000 do 33.000 eura) juana i volumen od 30.000-50.000 jedinica u prvoj godini.

IMG_20240226_155201.jpg

Kineska tvrtka surađuje s državnom tvrtkom Beijing Automotive Group za nova električna vozila kako bi izbjegla produljenje dugotrajnog čekanja na dozvolu za proizvodnju od domaćih regulatora. Vozila SU7 ulaze na zahtjevno tržište, budući da su državne nadoknade za kupce električnih vozila do visine od 60.000 juana (7.646 eura) završile 2022. godine.

Naziv SU7 označava Speed Ultra, a Max verzija vozila može ubrzati od 0 do 100 km/h za 2.78 sekundi, priopćio je Xiaomi.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next