Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Salvador uvodi bitkoin kao službeno sredstvo plaćanja? Istaknuto

Salvador uvodi bitkoin kao službeno sredstvo plaćanja?

Salvador bi mogao postati prvom državom na svijetu koja će prihvatiti digitalnu kriptovalutu bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja.

Najava je stigla izravno od predsjednika te latinoameričke države Nayiba Bukelea tijekom konferencije Bitcoin 2021 u Miamiju, Sjedinjene Države. U video snimci prikazanoj posjetiteljima konferencije Bukele je obećao kako će već idući tjedan poslati salvadorskom kongresu zakon kojim će bitkoin biti ozakonjen.

Bukele je 39-godišnji političar na desnoj strani političkog spektra. Na vlast je došao 2019. godine. Ima podršku 56 od ukupno 84 zastupnika kongresa nakon pobjede njegove političke opcije u izborima održanima u ožujku ove godine, piše CNN. Kako bi bila postavljena odgovarajuća infrastruktura i logistika koja će omogućiti uvođenje bitkoina postignut je dogovor s tvrtkom Strike. Salvador trenutno koristi američki dolar kao službenu valutu.

Druge države još ne žure

Središnje banke diljem svijeta dosad nisu žurile sa službenim prihvaćanjem bitkoina. Naprotiv, vlasti u Kini i SAD-u najavile su postroživanje regulative vezane uz tu kriptovalutu, kao i njeno oporezivanje, dok su pojedine države (poput, primjerice, Turske) u potpunosti ju zabranile.

Hrvatska narodna banka dosad nije pokazala ozbiljnije naznake kako bi bila spremna prihvatiti uvođenje bitkoina. Guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno je ustvrdio kako kriptovalute općenito dosad uspjele zaživjeti kao opće prihvaćeno sredstvo plaćanja.

Kriptovalute su se dosad pokazale kao iznimno nepouzdane i podložne naglim drastičnim promjenama cijena uslijed vanjskih utjecaja. Bitkoin je, primjerice, izgubio više od pola vrijednosti tijekom ove godine nakon što se popeo do rekordnih više od 60 tisuća USD.

S druge strane, bankama i financijskim sustavima su zanimljive zbog brzine obavljanja plaćanja i drugih transakcija. Uz to, ne trebaju bankovne račune (umjesto njih koriste digitalne novčanike), što bi moglo olakšati siromašnijim ljudima diljem svijeta pristup njihovim financijama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next