Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kriptovalute se oporavljaju nakon tjedna paklenog pada Istaknuto

Kriptovalute se oporavljaju nakon tjedna paklenog pada

Tržište kriptovalutama počelo se oporavljati nakon paklenog tjedna tijekom kojeg je pretrpjelo gubitke koji se mjere u milijardama američkih dolara.

Cijena jednog bitkoina popela se u ponedjeljak, 24. svibnja, na 37.635 USD nakon što je dan prije bila pala na ispod 32 tisuće USD, što je tržišnu kapitalizaciju te digitalne valute postavilo na 703 mlrd USD.

Ether, druga najpopularnija svjetska kriptovaluta, popela se s 1.800 na više od 2.300 USD, s procijenjenom tržišnom vrijednošću od 274 mlrd USD. Znakove oporavka je pokazao i dogekoin, čija je cijena porasla s 24 na 33 američka centa. Tek je nekoliko manje poznatih kriptovaluta nastavilo zaranjati u crveno.

Potop nakon najave strože regulacije

Potop na globalnom tržištu počeo je prošlog tjedna nakon što su vlasti u Kini i Sjedinjenim Državama dale naslutiti kako će pritegnuti regulativu i oporezivanje kriptovaluta. Kinezi su pozvali na strožu regulaciju rudarenja i trgovanja kriptovalutama, dok je američko Ministarstvo financija najavilo strože uvjete kad je riječ o njihovoj usklađenosti s poreznim sustavom, piše CNBC.

Vrijednost bitkoina je nakon toga pala na najnižu razinu od prošlog siječnja. Tijekom travnja je dosegnula razinu od blizu 65 tisuća USD.

Masovna rasprodaja veliki je korak nazad za kriptovalute, koje su napokon počele nalaziti svoje mjesto pod suncem na američkom Wall Streetu i među tvrtkama izlistanim na tržištima kapitala. Padu je svoj obol dala i odluka Elona Muska o obustavi mogućnosti plaćanja bitkoinima za električna vozila tvrtke Tesla. Musk je od tada slao kontradiktorne signale iz kojih se nije dalo jasno iščitati kako stvari stoje što se Tesle tiče. Isprva je naznačio kako je ta tvrtka možda prodala svoje bitkoine, da bi kasnije pojasnio kako ti nije bio slučaj.

Analitičari upozoravaju kako je i dalje riječ o iznimno volatilnim valutama s kojima je rizično poslovati jer im se cijena može promijeniti nakon jednog tvita ili javnog komentara. Izvješće banke JP Morgan pokazalo je kako veliki institucionalni investitori prebacuju pozicije u bitkoinu u zlato, iz čega bi se moglo zaključiti kako je njihova podrška kriptovalutama dvojbena.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next