Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk jednim tvitom uzdrmao kriptovalute Istaknuto

Elon Musk jednim tvitom uzdrmao kriptovalute

Nakon objave kako Tesla Motors neće prihvaćati bitkoine vrijednost globalnog tržišta kriptovaluta pala je za oko 165 milijardi američkih dolara.

Tijekom ožujka Elon Musk je najavio kako će njegova tvrtka Tesla Motors do kraja ove godine početi prihvaćati bitkoine kao sredstvo plaćanja pri kupovini njihovih električnih automobila. U jednom trenutku čak su i kupili tu kriptovalutu u protuvrijednosti od 1,5 mlrd. USD, a Musk je nizom tvitova ohrabrivao male ulagače na kupovinu kriptovaluta. Odluku o kupovini bitkoina prikazao je kao diverzifikaciju portfelja s ciljem maksimiziranja prinosa od gotovine, što je navodno bio dio Tesline šire investicijske politike.

Traže se manje štetne kriptovalute

Ali, ekscentrični milijarder se u međuvremenu predomislio. U objavi na Twitteru naveo je kako su kriptovalute dobra ideja na više razina i imaju budućnost, ali ne mogu doći uz veliku štetu po okoliš. Zabrinut zbog povećane potrošnje fosilnih goriva za rudarenje bitkoina, Musk je priopćio kako Tesla neće prodavati bitkoine, a koristit će ih za transakcije čim budu pronađeni održiviji načini rudarenja. Zainteresiran je za kriptovalute koje koriste manje od jedan posto energije potrebne za rudarenje bitkoina po transakciji.

 

Prema podacima skupine za zaštitu okoliša Sierra Club, rudarenje bitkoina svake godine proizvodi emisiju ugljik-dioksida koliko i cijeli Novi Zeland. Musk je, piše Mashable, još dan prije svoje pratitelje na Twitteru pitao treba li dozvoliti korištenje dogekoina, kriptovalute slične bitkoinu, za kupovinu Teslinih proizvoda.

Globalno tržište kriptovalutama je, očekivano, negativno reagiralo na Muskovu najavu obustave korištenja bitkoina za kupovinu Teslinih vozila. Kako piše CNBC, tržište vrijedno oko 2,43 trilijuna USD u tri je sata nakon te objave izgubilo oko 365 mlrd USD. Kasnije je uspjelo nadoknaditi 200 mlrd USD, tako da je gubitak iznosio 165 mlrd USD.

Osim bitkoina (koji je pao za oko 2500 USD), na vrijednosti su izgubile i kriptovalute Ether te XRP.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next