Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U strahu od rizika Turci zabranili kriptovalute Istaknuto

U strahu od rizika Turci zabranili kriptovalute

Turska središnja banka zabranila je korištenje kriptovaluta i srodne imovine za kupovnu roba i usluga.

U obrazloženju odluke, prenosi Reuters, kao razlozi su navedeni moguća nepopravljiva šteta i značajni transakcijski rizici.

"Kripto imovina ne podliježe regulatornim i nadzornim mehanizmima. (...) Korištenje kriptovaluta za plaćanje može narušiti vjeru u metode i instrumente koje se trenutno koristi za plaćanje", naglasili su u Truskoj središnjoj banci.

Stoga su zabranili korištenje kriptovaluta za izravno ili neizravno korištenje kao instrumenta plaćanja. Time su ujedno onemogućili i sve poslovne modele koji na tome počivaju. Zabrana stupa na snagu u petak, 30. travnja.

Prekinut uzlet

Tursko tržište kriptovaluta zadnjih je mjeseci bilo u uzlaznoj putanji jer su se investitori priključili globalnom trendu i koristili bitkoin kao zaštitu od pada vrijednosti lire i inflacije koja se popela na razinu od 16 posto tijekom ožujka.

Od početka veljače do 24. ožujka trgovina kriptovalutama u Turskoj je dosegnula opseg od 27 milijardi američkih dolara, prema podacima analitičke tvrtke Chainalysis. Do naglog je povećanja došlo nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan iznenada, dekretom objavljenim usred noći, otpustio šefa Turske središnje banke u ožujku ove godine. Turske su vlasti prošlog tjedna zatražile od platformi za trgovanje kriptovalutama podatke o korisnicima.

Nakon objave odluke Turske središnje banke cijena bitkoina pala je za blizu tri posto u odnosu na američki dolar.

Tijekom ovog tjedna tvrtka Royal Motors, koja distribuira modele automobila Rolls-Royce i Lotus u Turskoj, postala je prva u toj državi koja je najavila kako će prihvaćati plaćanje u kriptovalutama.

Na globalnoj razini to već čine Apple, Amazon, Expedia i drugi, a Elon Musk najavio je krajem siječnja kako će im se uskoro priključiti i njegova tvrtka Tesla.

Glavni izvršni direktor mjenjačnice za kriptovalute Kraken Jesse Powell upozorio je nedavno kako bi vlasti diljem svijeta mogle uskoro početi suzbijati korištenje bitkoina i drugih kriptovaluta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next