Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Jedan kutak kripto svijeta vratio se blizu rekordnih visina nakon skoka od 15 milijardi dolara Istaknuto

Jedan kutak kripto svijeta vratio se blizu rekordnih visina nakon skoka od 15 milijardi dolara

Jedan kutak kriptovaluta je prevladao dugotrajni pad digitalnih sredstava i došao blizu dosezanja svojih najviših vrijednosti ikad.

Riječ je o likvidnom stakingu, koji omogućuje lakši pristup nagradama koje se zarađuju kada se tokeni založe kako bi pomogli u radu blockchaina. Podaci DefiLlame pokazuju da se vrijednost imovine zaključane u uslugama likvidnog stakinga povećala za 292%, dosegnuvši 20 milijardi dolara od najniže razine u lipnju 2022. godine, kada je tržište kriptovaluta bilo pogođeno krizom.

To je pomoglo da likvidni staking postane najveći segment decentraliziranog financiranja, ili DeFi, koji omogućuje ljudima trgovanje, posuđivanje i zaduživanje bez posrednika putem automatiziranih, blockchain-baziranih softvera. Ranije je posuđivanje bila glavna primjena tehnologije DeFi.

Protokoli likvidnog stakinga poput Lida i Rocket Pool dosegnuli su vrhunac u travnju prošle godine s malo više od 21 milijardu dolara imovine prije nego što su pali zbog kolapsa stabilne valute kovanica TerraUSD, što je pogoršalo pad kripto tržišta od 2 bilijuna dolara. Cijene glavnih tokena i interes za većinu DeFi usluga ostaju daleko ispod rekorda postavljenih 2021. i 2022. godine, što oštro kontrira oporavku likvidnog stakinga.

Staking je postao popularan nakon što ga je prihvatio Ethereum, najvažniji blockchain u komercijalnom smislu, kao dio nadogradnji mreže tijekom protekle godine. Osobe koje zaključavaju Ether tokene kako bi pomogle u radu Ethereuma trenutno zarađuju ekvivalent od otprilike 4% godišnje u obliku više novčića. Konkurentski blockchain poput Solane i Cardana također nude nagrade za staking.

Broj validatora - sudionika koji založe kovanice i pomažu u odobravanju Ethereum transakcija - porastao je gotovo 40% nakon ključnog unapređenja mreže u travnju, prema Steveu Berrymanu, glavnom poslovnom direktoru pružatelja usluga stakinga Attestant.

Izravno sudjelovanje u stakingu uključuje kompleksan softver i hardver. U slučaju Ethereuma, također zahtijeva zaključavanje barem 32 Ethera - što je ekvivalentno otprilike 52.000 dolara po trenutačnim cijenama - tijekom određenog vremenskog razdoblja. Protokoli likvidnog stakinga preuzimaju tehnički teret, prihvaćaju manje investicije i daju korisnicima verziju založenih kovanica koje mogu koristiti drugdje.

Rizici, regulacije

Kunal Goel, istraživač iz Messarija, opisao je usluge kao „ekvivalent državnih obveznica“ na blockchainu. Rekao je da „iako nisu potpuno bez rizika, predstavljaju manji rizik i dosad nisu imali nikakvih hakiranja ili zloupotreba."

Oporavak protokola likvidnog stakinga događa se usred regulativnog obračuna s kriptovalutama u SAD-u, uključujući i staking proizvode sa centraliziranih burzi koji su natjerali Kraken i Bitstamp da povuku te proizvode.

I druge vlasti su zauzele stroži stav prema stakingu. Pravila Hong Konga za digitalne platforme za sredstva smatraju se zabranom takvih proizvoda, dok je Singapur zabranio njihovu uporabu za maloprodajne investitore.

„Regulatorni obračun oko staking proizvoda koje nude centralizirane burze svakako je pomogao likvidnom stakingu“, rekao je Richard Galvin, suosnivač u DACM.

Prema podacima DefiLlame, Lido sada zauzima prvo mjesto među DeFi uslugama temeljenima na 14 milijardi dolara imovine zaključane na platformi. Lidov nativni token je ove godine porastao za 60%, što premašuje 27% povećanje indeksa najvećih 100 kriptovaluta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next