Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kinezi pregovaraju sa SAD-om oko budućnosti Fortnitea i LoL-a Istaknuto

Kinezi pregovaraju sa SAD-om oko budućnosti Fortnitea i LoL-a

Tencent Holdings pregovara sa Sjedinjenim Državama o sporazumu koji bi im omogućio zadržavanje vlasničkih udjela u studijima za razvoj igara Epic Games i Riot Games.

Kako javlja Reuters, u tijeku su pregovori s povjerenstvom za strana ulaganja u SAD (Committe on Foreign Investments in the United States, CFIUS), koje ima ovlasti od druge polovice ove godine naložiti Tencentu prodaju udjela u tvrtkama u toj državi.

CFIUS je proveo istragu ne bi li ustanovili predstavlja li način na koji Epic i Riot upravljaju korisničkim podacima prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog toga što su i u kineskom vlasništvu. Tencent drži 40 posto vlasničkog udjela u Epic Gamesu, tvrtci koja stoji iza popularnih naslova kao što je "Fortnite", a od 2015. godine su vlasnici Riot Games, u kojem su razvili "League of Legends".

Ishod je neizvjestan

Predmet pregovora kineskog diva s CFIUS-om su mjere smanjenja rizika koje je potrebno implementirati kako bi Tencent mogao zadržati svoja ulaganja na području SAD-a. Zasad još nije poznato o kakvim se mjerama radi, ali obično podrazumijevaju odvajanje vlasnika od dijela poslovanja koji može imati implikacije po nacionalnu sigurnost. Moguće je kako će nadzor primjene tih mjera biti povjeren nezavisnim revizorima.

Ishod pregovora neizvjestan je. Reutersovi izvori tvrde kako Epic Games uopće ne dijeli korisničke podatke s Tencentom, dok su iz Riot Gamesa poručili kako posluju neovisno o vlasniku te kako koriste "vodeće prakse u zaštiti podataka igračica i igrača".

CFIUS zadnjih nekoliko godina pritišće kineske tvrtke koje imaju američke u vlasništvu, u sklopu eskalacije sukoba Pekinga i Washingtona oko trgovine, ljudskih prava i intelektualnog vlasništva. Pod tim se pritiskom, između ostalih, našao i ByteDance, vlasnik popularne aplikacije TikTok.

Američki dužnosnici zabrinuti su zbog toga što bi podaci građana SAD-a moglizavršiti u rukama kineskih vlasti. Predsjednik Joe Biden zadržao je oštar stav prema Kinezima kakav je prakticirao i njegov prethodnik Donald Trump, iako se više fokusirao na geopolitička pitanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next