Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Adobeov Flash leti van iz Microsoftovih Windowsa Istaknuto

Adobeov Flash leti van iz Microsoftovih Windowsa

S početkom ove godine Adobeova tehnologija Flash došla je do kraja svog životnog vijeka. No, od srpnja će biti uklonjena iz najrasprostranjenijeg operativnog sustava za stolna i prijenosna računala na svijetu.

Naime, Microsoft će tijekom tog mjeseca nadogradnju KB4577586 za Windows 10 čija je svrha ukloniti Adobe Flash Player iz svih izdanja tog operativnog sustava učiniti obveznom. Uklanjanje će početi već u lipnju, ali bi do kraja srpnja trebalo biti u potpunosti okončano. Pritom neće biti uklonjene aplikacije vanjskih dobavljača već samo one koje su došle u paketu s Windowsima.

Što s Flash igrama?

Hoće li se to odraziti na vas? Moguće, iako je vjerojatnije kako nećete ni primijetiti kako je došlo do promjene jer su najveći web preglednici (Appleov Safari, Googleov Chrome, Microsoftov Edge i Mozillin Firefox) već prije nekoliko okončali podršku za Flash.

Osim za Windows 10, nadogradnja KB4577586 bit će dostupna i za izdanja Windows 91, Server 2012 i Embedded 8 Standard. Ukoliko ne želite čekati do srpnja već odmah ukloniti Flash sa svog računalnog sustava, tu nadogradnju možete preuzeti s Windows Cataloga i instalirati ju.

Postupno gašenje Adobeovog Flasha, piše Gizmodo, traje već nekoliko godina, ali će Microsoftov potez biti jedan od ključnih kako bi ova tehnologija napokon otišla u mirovinu (ili ropotarnicu povijesti, ovisi koga pitate). S njome će nestati i ogroman broj sigurnosnih problema koji su stručnjacima za računalnu sigurnost i sistem administratorima priuštili nemali broj besanih noći i pojeli popriličnu količinu živaca.

Ako će vam nedostajati igre koje su se temeljile na Flashu, još možete naći puno naslova u repozitorijima kao što su Internet Archive ili BlueMaxima's Flashpoint, gdje su dostupne zahvaljujući emulatorima za više platformi (Windows, macOS i Linux). Samo ih Flashpoint u ponudi ima više od 38 tisuća.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next