Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Oregon i službeno pretvorio pravo na popravak uređaja u zakon Istaknuto

Oregon i službeno pretvorio pravo na popravak uređaja u zakon

Oregon je još jedna američka savezna država koja je pravo na popravak službeno pretvorila u zakon, nakon što su isto učinile Kalifornija i Minnesota.

Guvernerica Oregona, Tina Kotek, potpisala je državni zakon o pravu na popravak, a čak sadrži odredbu koja potencijalno čini taj zakon jačim od verzija Kalifornije i Minnesote.

Prvi je koji zabranjuje praksu nazvanu "uparivanje dijelova", koja zahtijeva korištenje određenih vlasničkih komponenti za popravak. Upariavnje dijelova sprječava treće strane od zamjene pokvarene komponente s onom koja nije od same marke, jer ne bi radila sa softverom tvrtke. Ljudi obično dobivaju poruke o pogreškama ako pokušaju instalirati neovlašteni dio, prisiljavajući ih da kupuju od same tvrtke.

Prema novim pravilima, zabranjeno je sprječavanje neovlaštenog pružatelja da instalira dijelove drugih marki, kao i smanjivanje performansi uređaja koji je popravljen neovlaštenim dijelom. Čak ni te poruke o pogreškama i upozorenja nisu dopušteni. Zabrana uparivanja dijelova ne pokriva uređaje koji već postoje i bit će primjenjiva samo na sve što je proizvedeno nakon 1. siječnja 2025.

Iako proizvođači poput tvrtke Apple izgleda da su promijenili svoj stav u posljednjih nekoliko godina i sada generalno podržavaju pokret Pravo na popravak, odredba Oregona o upraivanju dijelova ipak je bila predmet kontroverzi. John Perry, viši menadžer u Appleu, rekao je zakonodavcima u svom svjedočenju da se njegova tvrtka "slaže s većinom Senatskog zakona 1596". Međutim, također su zabrinuti zbog sigurnosnih implikacija dopuštanja korištenja neovlaštenih dijelova, poput biometrijskih senzora, za zamjenu.

Ipak, zabrana uparivanja dijelova sada je pravilo prema zakonu Oregona, zajedno s osiguravanjem dostupnosti kompatibilnih dijelova vlasnicima uređaja putem tvrtke ili ovlaštenih servisnih pružatelja po povoljnim cijenama i bez "značajnih" uvjeta.

Također, tvrtke su dužne staviti na raspolaganje dokumentaciju o tome kako popraviti svoje uređaje, kao i sve posebne alate potrebne za popravak, servisnim radionicama. Ova pravila će se primjenjivati na sve telefone prodane nakon 1. srpnja 2021. i na ostale potrošačke elektroničke uređaje prodane nakon 1. srpnja 2015.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next